Teljes a ČD tolatómozdony-flottája

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.04. 13:45
effi300_01

A Cseh Vasutak a napokban átvette az utolsó, tizenkettedik EffiShunter 300-as típusú dízelelektromos mozdonyát. A mozdonyokat az állomási tartalékokon és rendezőpályaudvarokon használják, kiváltva velük a már nem túl megbízható 714-es sorozatú tolatómozdonyokat. A gépeket a CZ Loko cseh járműgyártó gyártotta Česká Třebován.

(fotó: CZ Loko)

A fürge kis törpék legnagyobb sebessége hatvan kilométer per óra, és egy 328 kilowattos CAT C13 gép dohog bennük. A 36 tonnás mozdonyok indító vonóereje 124 kilonewton. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően digitális műszerekkel, online fedélzeti diagnosztikával szerelték fel őket. A 794.002 – 013 pályaszámú mozdonyok ára 234 millió korona (2,9 milliárd forint).

A CZ Loko sikeresnek mondhatja az EffiShunter termékcsaládot, hiszen több európai országba, például Finnországba, a Balti országokba, Olaszországba és Törökországba is eladnak belőlük. Nemrég a varsói metró tolatási munkáinak kiszolgálására nyertek pályázatot, február végén pedig arról adott hírt a cseh járműgyártó, hogy négy EffiShunter 1000 típusú mozdonyt gyártanak a Szlovén Vasutak részére. A mozdonyok a koperi kikötőben dolgoznak majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek