Teljes hálózatát villamosította az indiai Central Railway

iho/vasút   ·   2023.03.18. 12:00
india_central_railway

A 3825 kilométernyi széles nyomközű vasútvonal korszerűsítése az Indian Railways (IR) teljes vasúthálózatát érintő nemzeti villamosítási program részeként valósult meg.

A Mumbai-központú vasúttársaság a napokban jelentette be, hogy elkészült a szolápuri régióban futó, Ausa Road és Latur Road közötti, ötvenkét kilométer hosszú vonalszakasz 25 kilovolt ötven hertzes váltakozó áramú rendszerrel való villamosításával, ezzel hivatalosan befejeződött az 1676 milliméteres, úgynevezett indiai nyomközű vasútvonalak villamosítása.

Az India középső részén működő Central Railway (CR) üzemelteti a Mumbaiból Nagpurba, Púnéba, Násikba, Szolápurba és Kolhápurba vezető fővonalakat, valamint a közel húszmillió lakosú Mumbai elővárosi hálózatának nagy részét és számos regionális vonalat. A CR a jogutódja annak a Great Indian Peninsula Railway (GIPR) vasúttársaságnak, mely 1925. február 3-án India első villamos üzemű vonatait indította el a mumbai Cshatrapati Sívádzsi maharadzsa fejpályaudvar (CSMT) és a mumbai előváros Kurla között futó Harbour Line vonal 1500 voltos egyenárammal történű villamosítását követően.

A Central Railway Mumbai környéki vasúthálózata (kép forrása: mapsofindia.com)

A mumbai részleg váltakozó áramú betáplálásra való átállítása 2001-ben kezdődött meg és 2016-ban fejeződött be.

A CR főigazgatója, Nares Lalwani elmondta: a társaságot az a történelmi vízió vezérli, hogy környezetbarát, hatékony, költséghatékony, pontos és modern üzemeltető legyen. Az átállás jelentősen csökkenteni fogja az üzemanyagköltségeket és a karbonlábnyomot is. A villamosítás üteme 2014 óta a kilencszeresére gyorsult, az Indian Railways célja, hogy még 2030 előtt nettó nulla szén-dioxid-kibocsátóvá váljon. A CR széles nyomtávú hálózatának villamosítása várhatóan évi körülbelül 520 millió tonnával csökkenti a zónavasút karbonlábnyomát, és évente 16,7 milliárd rúpia (körülbelül 71 milliárd forint) vontatási energiaköltséget takarít majd meg – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: financialexpress.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek