Futár: terjeszkedés kis lépésekkel

Kemsei Zoltán   ·   2013.11.22. 20:00
00

A fővárosban közlekedő autóbuszokon, trolibuszokon már nyár óta üzemel az új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer, a teljes üzembe helyezésig azonban még várni kell. A megállók valós idejű tájékoztató rendszerének éles tesztje szeptember elején kezdődött, immár harminc megállóhelyen működnek a kijelzők.

Lépten-nyomon találkozhatunk a megállókban ezzel a táblával: fokozatosan a kijelzők is üzemelnek<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Szerkesztőségünk az Orczy téren, a 83-as trolibusz végállomásán (ami a 9-es busz Óbuda irányú megállóhelye is egyben) vette górcső alá az utastájékoztató kijelzők működését. A táblán egy időben négy adat jelenik meg. A 83-as troli indulási ideje – hacsak nincs valami nagyobb közlekedési akadály – korrekt, végállomásról, adott időpontra induló járművekről van szó. A 9-es busz azonban Kőbányáról indul, és ha más nem is, a lámpahangolás átírhatja a terveket. Nézzünk egy konkrét példát: a kijelző az egy perc múlva a megállóba érkező 9-es buszra hívja fel a figyelmet. Az autóbusz valóban meg is jelenik, jön is – ám az Orczy tér közlekedési lámpájánál megáll. Mivel a busz fedélzeti rendszere és a megállóé folyamatosan kommunikál egymással, az eltűnő időadat (nulla perc, azaz már ott van a busz elvileg a megállóban) helyén újból az 1-es szám jelenik meg. A 9-es áthalad a kereszteződésen, beáll a megállóba, a kijelző az újraindult visszaszámlálás végén ismét nulla percet mutat.

Az éles teszten az egyik kijelző az Orczy téren

A jelenleg üzemelő harminc tábla mindegyike autóbusz- és trolibuszvonalakon található. A villamosok felszerelése – különböző műszaki nehézségek miatt – lassabban halad. Egy dupla (Baross kocsiszín) és egy tripla (Angyalföld kocsiszín) szerelvényen már próbálják a rendszert, az 59-es és a 61-es vonalakon Szépilona kocsiszín módosított T5C5K szerelvényei utasokkal is közlekednek. A hírek szerint Kelenföld kocsiszínben is folynak a kísérletek a BKV jelenleg legidősebb típusának, a Ganz csuklósoknak a felszerelésére is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek