Tizenhat emeletes motorvonatot vásárol a DB

iho/vasút   ·   2012.04.01. 18:45

Tizenhat Bombardier Twindexx Vario motorvonatot vásárolt a Deutsche-Bahn Hamburgból induló közepes távolságú viszonylatokra. A megrendelés összértéke 160 millió euró, azaz mintegy 47 milliárd forint és részét képezi a DB és a Bombardier között 2008-ban megkötött keretszerződésnek.

A motorvonatok két hajtott és vezetőállásal felszerelt kocsiból, valamint két betétkocsiból állnak, végsebességük 160 kilométer per óra. Érkezésük 2014 második felére várható. A Bombardier megrendelései között korábban megkötött szerződések értelmében jelenleg is szerepel 135 intercity-forgalomba szánt emeletes személykocsi. A március 30-án aláírt szerződéssel a Bombardier Németországban futó emeletes kocsijainak száma meghaladja a kétezret.

A hamburgi emeletes motorvonatok látványterve<br>(grafika: Bombardier)

A járműveket a Bombardier görlitzi üzemében szerelik össze, a forgóvázakat Siegenben, a hajtást és a vezérlést pedig a svédországi Vasterasban gyártják.

A Bombardier innovatív emeletes kocsijai már bizonyítottak az elmúlt években – mondta Michael Clausecker, a kanadai cég német kirendeltségének elnöke. Hozzátette: „boldogok vagyunk, hogy Észak-Németországban továbbra is a hatékony és korszerű közforgalmú közlekedés gerincét fogják alkotni.”

Kapcsolódó hírek