Tizenöt év csuklás

Istvánfi Péter   ·   2011.11.21. 15:00
00

A kilencvenes évek elején a BKV a Környezetvédelmi Alap Céltámogatása segítségével új trolibuszok beszerzését határozta el. A járműhöz az akkor már sorozatban gyártott Ikarus 400-asok csuklós változatát, az Ikarus 435-öst választották, amikbe az addig megszokott Ganz elektronika helyett a német Kiepe cég háromfázisú aszinkron technológiáját építette az Obus Kft. Ez egyébként nagyjából megegyezik a BKV által nemrég Németországból használtan vásárolt alacsonypadlós MAN trolibuszok elektronikájával. Az 1994 és 96 között beszerzett tizenöt kocsi a 300-as pályaszámtartományba került.

Érdekesség, hogy a dízelváltozattal ellentétben a motor itt a B tengelyhez került, azaz a jármű húzócsuklós lett, miközben a C tengely maradt nem kormányzott. Emiatt a trolibusz kanyarodáskor hajlamos levágni az íveket, valamint a hajtott tengely nem mindig kap megfelelő terhelést, mivel a kocsi végében lévő segédüzemek a C tengely közvetítésével libikókaszerűen megemelik a B tengelyt. A járművekbe eredetileg beszerelt 149 kW-os Alstom (akkori írásmód szerint Alsthom) motorok kevésnek bizonyultak, emiatt az évek során fokozatosan kicserélték őket erősebb, 200 kW teljesítményűekre. Szokatlan megoldásai miatt kezdetben nem volt népszerű a jármű, azóta azonban megszokták és megkedvelték a vezetők és az utasok egyaránt. A járművek szinte az összes csuklósvonalon feltűntek már, egy jó ideje azonban a 77-es és a 80-as vonal törzskocsijainak számítanak.

Az első IK 435T az Ikarusban<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotó: a szerző gyűjteménye)

Közeledve a tizenöt éves élettartamuknál szükséges nagyfelújításhoz, felmerült a járművek komolyabb szintű korszerűsítése. Ezt a BKV házilag végezte el, mindössze a vázjavítás történt külső cégnél. A korszerűsített 435T-k első példánya 2006 szeptemberében állt forgalomba, Ik 435.81M (M mint modernizált) típusjellel. A modernizálás során a jármű mikroprocesszoros vezérlést és központi CAN-buszos diagnosztikai rendszert kapott, megújult a kocsi belső tere, a Fok-Gyem-kijelzők pedig új, Vultron gyártmányú vezérlőt kaptak, amik képesek a hangbemondás vezérlésére is.

Az ajtóvezérlés is megújult, az ajtólapba és a gumiszélbe beépített érzékelők ezentúl lehetővé teszik az azonnali visszanyitást. A trolibusz maradt felsővezetékhez kötött, de a 2011-es trolibuszos nyílt napon tartott prezentáción bemutatták a korlátozott önjárás lehetőségét is, amit megfelelő anyagiak esetén be tudnának építeni az elkövetkező felújításokba. Jelenleg ugyanis még két kocsin dolgoznak, amellyel összesen hétre fog nőni a felújított kocsik száma (301, 302, 303, 304, 306, 313, 314). A többi kocsi csak egy egyszerű felújítást kap a tervek szerint.

Kapcsolódó hírek