Tovább bővül a kerékpárút-hálózat

iho   ·   2013.04.17. 08:36

A KRESZ 2010-es módosításában szerepel az ellenirányú kerékpározás lehetősége az egyirányú utcákban, önálló biciklisáv nélkül: ezt a „Behajtani tilos, kivéve kerékpárral” kiegészítő jelzéssel ellátott tábla jelöli. Az engedélyezett behajtásra emellett útburkolati jel is figyelmeztet.

Kutatások szerint a szembe jövő gépjármű kevesebb veszélyt jelent, mint a hátulról előző: ezért a kétirányú kerékpáros közlekedés alapjában véve biztonságosabb. Több európai példát is fel lehet hozni: Brüsszelben 2004-től, Párizsban 2008-tól teszik lehetővé a biciklizés e formáját.

Budapesten jelenleg 52 utcában, több mint 12 kilométer hosszban van érvényben a kétirányú kerékpározás az egyirányú utcákban, ezek tizenkét százalékában különálló kerékpársávot is felfestettek. A tervek szerint a Bubi teljes területén, egyszerre vezetik be az új szabályt.

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Logisztika Szállítmányozás Haszonjármű Alternatív hajtás

Duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a DHL a Hungaroringre, a Forma–1-es hétvégére

iho   ·   2024.07.18. 19:05

Az idei szezonban a bioüzemanyaggal üzemelő kamionok száma több mint kétszeresére, összesen harminchét kamionra nőtt az európai szakaszon. Minden egyes kamion átlagosan nyolcvanhárom százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a dízelüzemű társaikhoz képest.