Tovább húzódik az M44-es építése

iho/közút   ·   2012.05.25. 09:34

Fónagy János szerint 2014 elején indulhat meg az M44-es gyorsforgalmi út Kunszentmárton és Kondoros közötti szakaszának építése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára ezt Dankó Béla fideszes országgyűlési képviselő, Kondoros polgármestere kérdésére közölte – olvasható a Szoljon.hu portálon.

Dankó Béla felszólalásában a Kondoros és Tiszakürt közötti 62 kilométeres szakaszra vonatkozóan tett fel kérdést, ahol – véleménye szerint – az előkészítettség már lehetővé tenné a kivitelezés megkezdését. A szakasz megépítése is sokat segítene a térség megközelíthetőségén, a közlekedési balesetek visszaszorításában, negyedével csökkenhetne a menetidő – hangzott el a felszólalásban.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában elmondta: a gyorsforgalmi út megépülésével nemcsak az ország egyik fő iránya válik biztonságosabbá és gyorsabbá, hanem alapvetően biztosítja Békés megye bekapcsolódását az ország gazdasági vérkeringésébe.

Az államtitkár három ciklusra bontotta az M44-es gyorsforgalmi út elkészülését, melynek első ciklusa a Kunszentmárton és Kondoros közötti szakasz, a második ciklus a Kondoros és Békéscsaba közötti szakasz, míg a harmadik ciklusban a Kunszentmárton és Kecskemét közötti szakasz készülhet el.

Az építés lehetséges indítását elsősorban az unió szigorú támogatási rendszerének feltételei határozzák meg, a korábbi vizsgálatok és engedélyek nem felelnek meg a közösségi támogatás igénybevételéhez – közölte az államtitkár.

A Kunszentmárton-Kondoros szakaszra vonatkozóan az előkészítési, támogatási szerződés jóváhagyása megtörtént, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a szerződéskötés folyamatban van, így Fónagy János véleménye szerint 2014 elején megindulhatnak a munkálatok.

Kapcsolódó hírek