További Class 66-osokat szerez be a GB Railfreight

iho   ·   2013.09.17. 20:00
400px_gbrf_class_66

A nyolc hattengelyes nagydízel gyártásáról és vásárlásáról szóló megállapodást a GB Railfreight ügyvezető igazgatója, valamint a gyártó EMD-t (Electro-Motive Diesel Inc.) képviselve az anyacég Progress Rail nemzetközi értékesítési alelnöke a skóciai West Highland-vonalon, Glasgow és Fort William között, Rannoch állomásánál írták alá. Brit üzemeltető 2008 óta nem szerzett be új gyártású Class 66-osokat.

Az International Railway Journal arról ír, hogy a nyolc, normál nyomtávú Class 66-os dízelgép elsősorban a villamosenergia-előállítás területén lesz segítség: biomasszát szállító tehervonatokat fognak továbbítani Anglia északkeleti részén a tyne-i kikötő és a draxi erőmű között, de a pályafenntartó Network Rail anyagvonatainak élén is elő fognak fordulni.

A GB Railfreight az új rendeléssel 58 darabosra bővíti Tégla-flottáját<br>(fotó: Railway Gazette)

Az új, 2268 kilowatt teljesítményű, 130 tonna tömegű járművekkel a vasúttársaság ötvennyolcra bővíti Class 66-os mozdonyflottáját. Az eddigi Téglák közül korábban három Hollandiában, kettő pedig Németországban dolgozott. A GB Railfreight 2012 októberében csapott le a használaton kívüli holland gépekre, amiket az EMD angliai leányvállalata igazított az egyesült királyságbeli használathoz. A vasúttársaság viszont csak nemrég, a vasúti hivatal engedélye után vehette használatba azokat. A két német eredetű Tégla homologizálása még folyamatban van.

A Eurotunnel-csoport leányvállalataként üzemelő GB Railfreight első embere elmondta, a vasúttársaság egyre nagyobb teret hódít a vasúti teherszállításban, az új mozdonyok pedig újabb lépést jelentenek a jelenlegi és jövőbeli megrendelések teljesítéséhez. Hozzátette, minden jel arra mutat, hogy a vasúti teherszállítás iránti igény továbbra is meg fogja haladni a várakozásokat, így a Class 66-osokkal a GB Railfreight is megfelelő vontatóállománnyal állhat a feladatok elé. Az infrastruktúrát is a megnövekedett igényekhez kell igazítani.

A nyolc Class 66-ost 2014 első félévében építi meg az EMD az Indiana állambeli Muncie-ban található egységében. Az új Téglák az Egyesült Királyságba várhatóan augusztusban hajóznak be – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek