Új életet lehelnek a prágai központi pályaudvarba

Korcsmáros Gábor   ·   2023.12.26. 19:00
Mas1

A peronokat átívelő zöld liget lesz a leglátványosabb építészeti eleme a pályaudvarnak.

Prága egyik legforgalmasabb pályaudvarát átépítik, a munkálatokat hamarosan el is kezdik. A cseh főváros egyetlen fejpályaudvara teljesen átalakul, megújul, aminek köszönhetően nemcsak egy modern vasútállomás jön létre, hanem egy élhető közösségi tér is, Prága szívében. Összeköttetést kap a Florenc és a Karlín városrész a Hybernská utcával, ezáltal a város központjával is. A peronokat átívelő új tetőszerkezet zöldövezetként funkcionál majd. A tetőtérről minden peronra és a pályaudvar épületében található váróterembe is le lehet majd jutni liftekkel, továbbá mozgólépcsőn is. 

Versenypályázaton választotta ki a cseh Vasúti Infrastruktúra-kezelőség (Správa železnic) a kivitelezőt, ami a Strabag Rail és Strabag vállalatok konzorciuma lett. A vállalatpáros 3,4 milliárd cseh koronáért (54,5 milliárd forint) építi át a prágai központi pályaudvart (ma Masarykovo nádraží). A rekonstrukciónak köszönhetően tovább nő a pályaudvar kapacitása, amire napjainkban már igen nagy szüksége van. Hét helyett kilenc vágányon tudnak majd vonatokat fogadni és indítani. Összesen hat peront alakítanak ki, amelyekről már sokkal könnyebb lesz a fel- és leszállás. Kicserélik a pályaudvar teljes vágányhálózatát, a műszaki és technológiai elemeket, a felsővezetékeket, valamint az áramellátást is. 

(fotók: Správa železnic)

A felújítás 2024 januárjában kezdődik, ám csak kis mértékű korlátozásokat fognak bevezetni a pályaudvaron, mindig azokon a peronokon és vágányokon, ahol éppen dolgoznak majd. A központi pályaudvar felújítása egyébként a Prága és Kladno közötti gyorsvasút (része a reptéri vasútnak) szerves eleme. Az állomás és közvetlen környéke nagy átalakításon esik át, mert a Penta Real Estate új közigazgatási negyedet épít az állomás körül. Ebbe illesztik majd bele a pályaudvart is. Prágában több nagy vasútállomást is terveznek felújítani, így például a Praha-Smíchovot, vagy a főpályaudvart (hlavní nádraží) is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek