Új elkerülőút épül Borsodban

iho/közút   ·   2021.06.29. 18:35
00_borsodi_elkerulo

A 26-os főút elmúlt években tapasztalt jelentős forgalomnövekedése szükségessé tette egy elkerülő út megvalósítását Sajószentpéter és Berente között. A 10,6 kilométer hosszú, új nyomvonalú, kétszer egy sávos elkerülő út látványos kivitelezési munkái augusztusban kezdődnek meg. Most az alapkövet rakták le.

Mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban fontos szerepet tölt be a 26-os főút: amellett, hogy kapcsolatot létesít Miskolc–Bánréve között, a magyar–szlovák határátkelő irányába, Miskolcot összeköti Kazincbarcika városával is. A főút mellett az utóbbi években az M30 Miskolcig tartó szakasza is további jelentős forgalmat generál Szlovákia felé – szintén Bánrévén keresztül, illetve a már megépült Miskolc északi elkerülő két üteme az M30-as autópályáról Bánréve felé irányuló forgalmat Miskolc belvárosától távol, a 306-os főúton vezeti, direkt kapcsolatot biztosítva az M30-as autópálya és a 26-os főút között. Az így megnövekedett teher- és személyforgalom, valamint a gyorsabb és kényelmesebb közlekedés biztosítása teszi indokolttá a kapacitásbővítést, ami a Sajó folyó túloldalán betervezett elkerülő út megépítése vált valóra.

(térkép, fotó: NIF Zrt.)

A 260-as út Sajószentpéter és Berente közötti elkerülő út új nyomvonalon épül, kétszer egy sávos kialakítással, 10,6 kilométer hosszúságban. Az elkerülő út és a 27-es főút csatlakozásánál, valamint a 2606 jelű Kazincbarcika–Múcsony összekötő út csatlakozásában egy-egy új körforgalmi csomópont valósul meg, valamint nyolc új híd is megépül. Mivel az elkerülő út a Sajó völgyében vezet, amely egykor a Sajó vízjárta árterülete volt, ezért a beruházáson belül vízrendezési munkák is lesznek:

  • mederkorrekció,
  • meder- és
  • partbiztosítás.

A Sajó mentén árvízvédelmi funkciókat ellátó töltések korrekciója is megtörténik, hogy a folyó árvize esetén a lakóingatlanok védelme garantálva legyen. A beruházás befejezésének várható időpontja 2024 eleje. A kivitelezést a He-Do Építő Zrt. és Soltút Kft. végzik nettó 29 milliárd 900 millió forint értékben.

Az elkerülő út építéséhez szorosan kapcsolódik a 2606-os jelű Kazincbarcika–Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. Kazincbarcika város belterületén egy új városi bekötés épül a 260-as külterületi elkerülő úthoz csatlakozva. Az új városi bekötés új nyomvonalon épül 900 méter hosszban, két új építésű körforgalmi csomóponttal: egy négyágúval és egy ötágúval.

Ennek a beruházásnak a befejezése 2023 nyarára várható. A kivitelezést a Strabag Építőipari Zrt. végzi 5 milliárd 300 millió forintból.

A két összefüggő beruházással a belterületi szakaszok forgalma, az utazási idő és a baleseti kockázat is nagy mértékben csökkenthető lesz, egyúttal mérséklődik az érintett településeken a tehergépjármű forgalom okozta zaj- és egyéb környezeti ártalmak okozta terhelés. A közlekedés biztonságosabb lesz, emellett pedig gyorsabban elérhetővé válik Miskolc, a főváros, valamint az M30–M3–M25 gyorsforgalmi utak a környező térségekből.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek