Új pesti buszmenetrend: született június 4-én

iho/közút   ·   2016.06.03. 11:15
buszmodpest0

Higgyük el a fővárosi közlekedésszervezőnek az alábbiakat: „az M4-es metró megjelenésével megváltoztak az utazási szokások: az utazóközönség körében egyre népszerűbbé vált az M4-es metró használata, míg a korábbi hagyományos felszíni járatok veszítettek jelentőségükből. Az utasforgalmi átrendeződésre reagálva a BKK átalakította a metróhoz kapcsolódó autóbusz-hálózatot.”

A véglegesített hálózatmódosítás a korábbi társadalmi egyeztetés során a BKK-hoz beérkezett mintegy 4 000 észrevétel és az érintett önkormányzatokkal folytatott többkörös egyeztetések alapján készült el. A közlekedésszervező a változásban érintett vonalakon, a járműveken és a legforgalmasabb megállóhelyeken összesen hétszáz térképet és utastájékoztató anyagot helyezett ki, emellett a június 4-én bevezetendő változásokra a járműveken hangos utastájékoztatás formájában is felhívjuk utasaink figyelmét. Június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én közel negyven forgalmas megállóban és csomóponton élőszavas, helyszíni utastájékoztatással is készülnek, ezeken a helyszíneken a BKK munkatársai, forgalomirányítói összesen 15 ezer térképes szórólapot osztanak majd ki, emellett segítenek az eligazodásban, az új hálózat megismerésében.

Nézzük hát részletesen a nagy változásokat!

Ám előtte nulladik pontként egy átlag pesti polgár megjegyzése az egyik vonallal kapcsolatban #mindfuck hashtaggel: „Vicces lesz a 108E, amely Gazdagrétről egyrészt ráhordja az utasokat a 4-es metróra, egy kitérővel, majd a Keleti utáni szakaszon tkp. a 4-es metró hiányzó szakaszát pótolja...”

Hát akkor kezdjük!

Zuglóból és Újpalotáról továbbra is többféle és sűrű gyorsjárat – a megszokott 7E járat mellett a Gazdagrét felé közlekedő 8E és 108E, valamint a Budafok-Tétény felé közlekedő 133E – biztosítja a belvárosi kapcsolatot, amelyek közül a 133E jelzésű busz megáll ezentúl a Miskolci utca/Csömöri út megállóban is, biztosítva a Csömöri út gyorsjárati kiszolgálását. A belváros vonzáskörzetében, a Blaha Lujza tér és a Március 15. tér között a gyorsjáratok minden megállót kiszolgálnak.

(térképek: BKK)

Gazdagrétről a kizárólag légkondicionált, akadálymentes járművekkel gyorsjáratként Újpalotáig közlekedő 8E járat (a jelenlegi 8-as autóbusz), valamint a jelenlegi 239-es busz vonalán a 108E járat biztosítja az M4-es metró és a belváros közvetlen elérését. A 108E járat révén a továbbiakban is megmarad a Budaörsi út belső szakaszának közvetlen belvárosi kapcsolata. A Gazdagréti út felől a továbbiakban a Nagyszőlős utca felé is közlekedik autóbusz 154-es jelzéssel.

Kelenföldön a Móricz Zsigmond körtérig meghosszabbított 114-es, 213-as és 214-es buszjáratok javítják a kerületen belüli utazási lehetőségeket, fejlesztve a Kondorosi út térségének kiszolgálását is. A belváros felé közlekedő 7-es és 107-es járatokat összevonják, így a jövőben a sűrűbben induló 7-es busszal lehet utazni.

Budatétényből bővül a metró gyors elérhetősége, a bővülő 101-es járatcsaláddal a Dózsa György út környezetéből is el lehet jutni Kelenföld vasútállomáshoz, ráadásul a 101-es járatcsalád már napközben és kora este is közlekedik.

A 133-as és a 233-as járatokat összevonják, a Nagytétényi úti és a Budafoki úti szakaszon az új, kizárólag légkondicionált, akadálymentes járművekkel közlekedő 133E járat közlekedik majd, amely több megállóban áll meg, ezzel a gyorsjárati kiszolgálás több megállóban válik elérhetővé.

Budafok-Felsővárosban egyszerűsödik a buszhálózat, mivel csúcsidőszakban a 258-as busz helyett az új 250B járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Budafok belvárosa között, valamint javul a Savoya Park elérhetősége, a lakossági kéréseknek eleget téve a 158-as busz hétköznap napközben is közlekedik.

Kelenvölgyből egyszerűbben lehet megközelíteni a metrót és a kerületközpontot a Bikás parkon át meghosszabbított 58-as és a Kelenvölgybe betérő 153-as járattal. Az M4-es metrót ezentúl ezzel a két járattal, a Bikás parknál lehet könnyen elérni. Őrmezőre és a Sasadi úthoz szintén a 153-as busszal lehet utazni.

Változó vaskerekesek, átmeneti jelleggel

Szintén június 4-én, szombaton az első járat indulásától várhatóan június 14-éig a X. kerületi Kozma utcai útátjáróban villamospálya-felújítást végeznek, ezért a Kada utca és az Izraelita temető közötti szakaszon változik a 28-as, a 28A és a 37-es villamos közlekedése. A Kozma utcai vágányzár ideje alatt a 28-as jelzésű villamos nem közlekedik, a 28A villamos rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és a Kada utca/Maglódi út végállomások között, valamint a 37-es villamos szintén rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és a Kada utca/Maglódi út végállomások között jár.

A 28A villamos helyett, a kimaradt szakaszon 28A jelzéssel pótlóbusz jár majd a Kada utca/Maglódi út és az Új köztemető között. Az Új köztemető és az Izraelita temető között a 68-as, a 195-ös és a 202E jelzésű autóbusszal lehet utazni. A 202E autóbusz a vágányzár ideje alatt – a szombati napok kivételével – ideiglenesen mindkét irányban megáll az Izraelita temetőnél, valamint a 95-ös és a 195-ös autóbuszok a Felsőcsatári köz, illetve Rákoskeresztúr, városközpont felé ideiglenes megállnak a Maglódi úton a 28A pótlóbusz megállóhelyén.

28-as villamos

Június 4-én, szombaton az első járat indulásától június 14-éig a 28-as villamos nem közlekedik.

28A villamos és a 28A pótlóbusz

Június 4-én, szombaton az első járat indulásától június 14-éig a 28A villamos rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és Kada utca / Maglódi út végállomások között jár. A kimaradt szakaszon, a Kada utca/Maglódi út és az Új köztemető között 28A jelzéssel pótlóbusz jár majd.

Az Új köztemető felé közlekedő 28A pótlóbusz az alábbi megállóhelyek érintésével jár:

  • Kada utca / Maglódi út: villamospótló autóbusz megállóhelye a Maglódi úton a Kada utca kereszteződése után,
  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelye,
  • Venyige utca: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelye,
  • Sírkert út: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelye,
  • Új köztemető: a 95-ös autóbusz megállóhelye.
  • A Kada utca / Maglódi út felé közlekedő 28A pótlóbusz az alábbi megállóhelyek érintésével jár:
  • Új köztemető: a 95-ös autóbusz megállóhelye.
  • Sírkert út: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelye,
  • Venyige utca: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelye,
  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelye,
  • Kada utca / Maglódi út: villamospótló autóbusz megállóhelye a Maglódi úton a Kada utca kereszteződése után.

37-es villamos

Június 4-én, szombaton az első járat indulásától június 14-éig a 37-es villamos szintén rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és a Kada utca / Maglódi út végállomások között jár, ezért nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, a Venyige utca, a Sírkert út, az Új köztemető és az Új köztemető (Kozma utca) megállókat. A kimaradt szakaszon, a Kada utca/Maglódi út és az Új köztemető között a 28A jelzésű pótlóbusszal utazhatnak.

202E autóbusz

A vágányzár ideje alatt a 202E autóbuszok – a szombati napok kivételével – ideiglenesen mindkét irányban megállnak az Izraelita temetőnél, a 68-as, a 195-ös és a 968-as autóbuszok megállójában.

95-ös, 195-ös autóbusz

A vágányzár ideje alatt a 95-ös és a 195-ös autóbuszok a Felsőcsatári köz, illetve Rákoskeresztúr, városközpont felé ideigleneses megállnak a Maglódi úton a 28A pótlóbusz megállóhelyén.

Mutasd a jegyed, bérleted!

Ettől a szombattól tovább bővül az elsőajtós felszállási rendben közlekedő járatok köre:

  • a Batthyány tér M+H és a Nagybányai út között közlekedő 11-es autóbusz vonalán,
  • a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és Pesterzsébet között közlekedő 99-es autóbusz vonalán,
  • a Gloriett lakótelep és a Határ út M között közlekedő 194-es és a 194B autóbusz vonalán,
  • az Újpest-Központ M és az Újpest, Erdősor út között közlekedő 220-as autóbusz vonalán,
  • illetve az Erzsébet királyné útja, aluljáró és a Kossuth Lajos tér M között közlekedő 70-es trolibusz vonalán,
  • a Károly körút (Astoria M) és a Csáktornya park között közlekedő 74-es trolibusz vonalán,
  • a Keleti pályaudvar M és a Jászai Mari tér között közlekedő 76-os trolibusz vonalán
  • a Keleti pályaudvar M (Garay utca) és a Kossuth Lajos tér M között közlekedő 78-as trolibusz vonalán.

A felsorolt járatokon csak szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon lép életbe az elsőajtós felszállási rend, hétköznapokon – a nagyobb forgalomra tekintettel – a járművek összes ajtaja igénybe vehető a felszálláshoz.

Emellett a Puskás Ferenc Stadion M irányú Új köztemető megállóhelyüket a Sírkert úton körülbelül 20 méterrel előrébb helyezik, a megállóhely-öblöt követően.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet a pótlóbuszra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

Mivel a 68-as, a 195-ös és a 202E jelzésű autóbuszok is részt vesznek a pótlásban. Ennek következtében:

  • a fentiek a 28A pótlóbusz és a 68-as, 195-ös vagy 202E autóbuszok közötti átszállásnál is érvényesek azzal a megkötéssel, hogy a 68-as, 195-ös és 202E járatokon az Új köztemető–Izraelita temető közti szakaszon kell alkalmazni;
  • egyes utazási igényeknél kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükségessé válik, a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek, valamint a külön szelvényen kiadott átszállójegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges.
* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek