Új szabályok a fővárosi taxiközlekedésben

MTI   ·   2012.06.12. 12:50

Megkezdődött a fővárosi taxirendelet-tervezet végső egyeztetése, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Fővárosi Közgyűlés június 20-i ülésén fogadtatná el az új szabályozást, amelynek értelmében fekete-sárga taxik lehetnek Budapesten.

A BKK kedden honlapján közölte: célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről. Utóbbi két variációról még zajlanak az egyeztetések – közölte a BKK.

Az egységes arculattal kapcsolatban a BKK megjegyezte: nemcsak esztétikai, hanem színvonalbeli céljaik is vannak azzal, hogy javaslatuk szerint a taxik fekete-sárga színűek legyenek. Az autók ajtaja és teteje lenne sárga, az ajtókon kapna helyet a taxitársaság neve, a taxi száma, illetve fekete-sárga kockákból álló sáv. Egységes lenne a szabadjelző is, amelyre a BKK logójának mintájára fehér alapon lila betűkkel írnák ki a TAXI feliratot.

Hangsúlyozták, hogy ezt az arculatot egyeztették a taxisszervezetekkel is, de a megbeszélések még tartanak. A koncepcióban javasolják, hogy a fuvarszervező cégek biztosítékot adjanak, így ellenőrizve a pénzügyi megfelelőséget. Ennek mértéke társaságonként minimum 50 millió forint lenne. Elvárás lesz ezen felül a köztartozás-mentesség.

A BKK közlése szerint a legvitatottabb kérdés a rendelet hatályba léptetés időpontja, illetve a fix tarifa mértéke volt. Az érdekképviseletek a jelenlegi nappali tarifát rögzítették volna, a BKK viszont magasabb alapdíjat és 270 forintos maximum kilométerdíjat szabott volna meg, 60 forintos percdíjjal kombinálva.

A BKK ütemezetten, 2013-ban tervezi bevezetni a teljes szabályozási rendszert.

Kapcsolódó hírek