Új terminálokkal pörgetné fel a vasúti áruszállítást Ukrajna

iho/vasút   ·   2022.03.23. 12:00
uz_te33a

Az ukrán nemzeti vasút UZ magánvállalatokat invitál arra, hogy vasúti terminálokat építsenek az ország nyugati részén.

A vasúttársaság szerint a meglévő vasúti infrastruktúra felhasználásával növelni lehetne a Közép- és Nyugat-Európa felé irányuló, valamint onnan érkező áruszállítás mértékét. Az UZ úgy véli, a háború elmúltával is a vasút lesz a legmegbízhatóbb szállítási mód.

Az Ukrzaliznyitszia igazgatóságának elnöke, Alekszander Kamjisin elmondta: a vasút békeidőben is a gazdaság fő ütőere volt, a háború során viszont a biztonság egyik alappillérévé vált. Ennek okán ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát a nyugat felé tartó export, valamint az onnan érkező import fejlesztése érdekében. Az UZ az ukrán gazdasági minisztériummal közösen azt ajánlja a magánvállalkozásoknak, hogy építsenek terminálokat a lengyel, szlovák, magyar és román határátmenetek környékén, ezekhez a legfontosabb tényezőt, a vasúti infrastruktúrát a vasúttársaság garantálja. A többihez a helyi hatóságok nyújtanak majd segítséget, akik már többször is támogattak hasonló kezdeményezéseket.

Ukrajna nyugati határánál számos új terminált hoztak az elmúlt időkben, és több áll építés alatt. Ezek közül a legfontosabb a lvivi régióban, lengyel határnál található mosztiszkai konténerterminál, mely az eredetei tervek szerint idén áprilisban kezdte volna meg a működését. A háború miatt azonban a fejlesztések leálltak, a potenciál viszont továbbra is adott. Ukrajna célja az volt, hogy elősegítse a szomszédos nyugati országok felé tartó és onnan érkező vasúti árufuvarozást. Ukrajna azonban továbbra is a vasútban látja a jövőt: a háború során és azt követően is arra alapozza a helyreállítási stratégiát. Ha az ország nyugati részén még több terminálba fektetnek be, a vasúti áruszállítás az ellátási lánc vezető szereplőjévé fog válni – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek