Újabb adag Alstom-motorvonatot vesz a Norske Tog

iho/vasút   ·   2023.02.11. 12:00
norsketog_alstomcoradianordic

A norvég állami vasútijármű-üzemeltető huszonöt Coradia Nordic villamos szerelvényre nyújtotta be igényét.

A felek még 2021 végén írtak alá egy összesen akár kétszáz villamos motorvonat vásárlását lehetővé tevő keretszerződést; a teljes mennyiség lehívása esetén az üzlet értéke elérheti az 1,8 milliárd eurót (jelenlegi árfolyam mellett körülbelül 700 milliárd forintot). A Norske Tog alaprendelésként harminc szerelvényt kért; a járművek már készülnek az Alstom németországi, salzgitteri üzemében, az első vonatok átadása 2025 végén várható.

A napokban bejelentett második adag huszonöt motorvonatot foglal magába, 230 millió euró (cirka 90 milliárd forint) értékben. A hatrészes, 77-es sorozatú szerelvények Oslo és Ski, valamint a norvég főváros és Stabekk között fognak közlekedni, elővárosi és regionális járatokon. Az akár kétszáz kilométer per órás sebességre is képes járművek 294 kényelmes ülőhelyet kínálnak majd, kettő plusz kettes üléselrendezéssel, összesen pedig 778 utas férhet majd fel, ez negyven százalékkal több, mint az általuk kiváltandó vonatok kapacitása. Az utastérben több nagyméretű többcélú tér áll majd rendelkezésre a kerékpárral, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők, valamint a csúcsidőben szükséges plusz állóhelyek érdekében. A vonatok ajtóinál alacsonypadlós belépés érhető el, az alacsony peronoknál kerekesszék-emelőt lehet majd igénybe venni, a fedélzeten pedig akadálymentes WC is lesz. A hideg norvég klímához téliesített Coradia Nordic szerelvényekre fel fogják telepíteni az egységes európai vonatbefolyásolási rendszert (ETCS) és a hagyományos norvég vonatbefolyásolást is.

Az új vonatok növelni fogják a kapacitást az Oslo-környéki legforgalmasabb vonalakon, hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátásmentes tömegközlekedéshez a főváros körzetében, az utasok pedig gyorsabb, kényelmesebb és megbízhatóbb szolgáltatást vehetnek majd igénybe – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Norske Tog Coradia Nordic vonatainak látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek