Újabb alagúterősítés – a Fonódó viszont nem csúszik

iho   ·   2015.05.19. 16:15
00kicsi

A vs.hu értesülései szerint a kivitelező a biztonsági tanúsítvány kézhez vételéig nem hajlandó folytatni a munkát a Budai Fonódó Bem rakparti szakaszán. A munkát egyszer már leállították, amikor betondarabok hullottak a HÉV kéreg alatti pályájára. Az alagút – amelyet trolikkal, buszokkal kellett stabilizálni a legutóbbi dunai árvíz idején is – állítólag nincs jó bőrben, a rekord vízálláskor a Duna is jócskán belátogatott a HÉV vonalára, mégpedig a falak kisebb-nagyobb repedésein át. A portál értesülései szerint június 12–augusztus 10. között ismét csak a Margit hídtól járnak a HÉV szerelvényei Békásmegyerre és Szentendrére, a Sziget fesztivál közönsége már a Batthyány tértől utazhat.

A Fonódó építésének déli végpontja az Ybl Miklós téren<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(Horváth András felvételei)

A BKK frissen kiadott közleményében a következőket írja:

  • A HÉV-alagút födémjének teherbírásával kapcsolatos intézkedéseket a BKK és a budai fonódó kivitelezője időben megtette.
  • A javítási, építési munkák kivitelezését szigorú és időigényes előkészítési munkák – terveztetés, egyeztetések, jóváhagyatás, a költségvonzatok biztosítása – előzik meg.
  • A HÉV-alagút födémjének teherbírásával kapcsolatos kivitelezési munkáit a tervezett két hónapos (június–augusztus) vágányzár alatt végzik el.
  • Az előre nem látható körülmények kezelése érdekében a BKK szakértő mérnök által folyamatosan végeztetett és végeztet a födém teherbírására vonatkozó statikai számításokat.
  • A HÉV-alagút egy részén korlátozni kellett egy kis ideig a munkavégzést a fal és a födém csatlakozásánál talált hibák kijavítása miatt, de a budai fonódó villamoshálózat kiépítésének felszíni munkái az egyes sajtóorgánumokban megjelentekkel ellentétben folyamatosan zajlanak.

A projekt a tervek szerint, 2015 végére fejeződik be.

Elárvult kapcsolószerek

Épül azonban a Frankel Leó út–Vidra utca–Margit híd, budai hídfő szakasz (mármint a két vége, a Vidra utcában még a beparkoló autók is változatlanok). Végre-valahára már a sínek helyét is láthatjuk a hídfő környékén, a 17-es villamos régi hurok- (később félhurok-) végállomása lassan már teljesen a múlté lesz. Hamarosan újra a Széll Kálmán térig közlekednek a 4-es és a 6-os villamosok, a Török utca és a Frankel Leó út kiágazó váltója is a helyén van.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek