Újabb Griffineket rendelt a PKP Intercity

iho/vasút   ·   2023.03.23. 15:00
pkpic_newag_griffin_eu160

Húszat kértek a Newag villamosmozdonyaiból, így már ötven Griffük lesz.

A lengyel nemzeti vasúttársaság távolsági járatokért felelős ágazata és a lengyel vasúti gyártó a napokban írta alá a mozdonyok beszerzéséről szóló, 551,4 millió złoty (jelenlegi árfolyamnál körülbelül 44 milliárd forint) értékű megállapodást.

A három kilovoltos egyenáramú rendszert használó, a PKP IC-nél EU160-as sorozatba sorolt Griffinek százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességre lesznek alkalmasak. A mozdonyokra feltelepítik az egységes európai vonatbefolyásolási rendszert (ETCS), valamint ellátják tűzérzékelővel és GPS-szel is. A mozdonyvezető a környezetet külső kamerarendszer segítségével felügyelheti. A járműveket 2024 februárjáig szállítja le a Newag.

A megrendelés része a PKP Intercity Nagy Vasútfejlesztés elnevezésű programjának, melynek keretében 2030-ig 24,5 milliárd złoty (közel 2000 milliárd forintot) költenek a gördülőállomány cseréjére és fejlesztésére. A cél a távolsági járatok megduplázása, a minőség javítása, továbbá a sebesség emelése a fővonalakon: a százhúsz kilométer per órával használható vonalakon százhatvanra, a százhatvanas pályákon pedig 250-re emelnék a tempót – számol be a Railway Gazette.

A PKP IC eddig harmincat rendelt az E4DCU gyári sorozatú, egyáramnemű Griffinekből: húszat 2018 márciusában és tízet 2019 szeptemberében. Az első gépeket 2020 márciusában vették át. A 79 tonna tömegű, négytengelyes mozdonytípus 5600 kilowatt teljesítményre és 310 kilonewton vonóerő leadására képes.

(Nyitóképünkön a PKP IC legelső EU160-as Griffinje. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.