Újabb német vasút rendelt motorvonatokat a Pesától

iho   ·   2013.10.08. 06:30
400px_neb_pesa_link

A berlini központú Niederbarnimer Eisenbahn és a bydgoszcz-i székhelyű PESA által a napokban aláírt, 27 millió euró (több, mint 8 milliárd 200 millió forint) értékű szerződés hét kétrészes és két háromrészes Link II motorvonat beszerzéséről szól.

A NEB kétrészes Linkjei száznegyven, a háromrészesek kétszáz ülőhelyet kínálnak majd az utasoknak. A szerelvények meghajtásáról a német MTU-motorgyár erőforrásai gondoskodnak. Minden vonatban két dízelmotor található, ám amíg a 43,73 méter hosszú kétrészes mozgatásához elegendő két 390 kilowatt teljesítményű erőforrás, a hosszabb (57,13 méter), így nagyobb tömegű háromrészesekhez már kétszer 565 kilowatt szükséges. A Linkekbe szerelt dízelmotorok megfelelnek a legújabb, IIIb szintű, uniós emissziós előírásoknak. A vonatok legnagyobb üzemi sebessége száznegyven kilométer per óra.

A kilenc motorvonat beszerzéséről szóló szerződés aláírása<br>(forrás: thebestinpoland.com)

A NEB működési engedélyét 2013 februárjában hosszabbította meg a Berlin-brandenburgi Közlekedési Szövetség (VBB), ennek köszönhetően a regionális vasúttársaság 2024-ig szolgáltathat. A NEB jelenleg mindössze két vonalon, az RB27-es jelölésű, Berlin–Groß Schönebeck/Wensickendorf–Schmachtenhagen, valamint a német főváros és a német–lengyel határnál található Kostrzyn nad Odra közötti RB26-os viszonylatokon szállít utasokat – utóbbin azonban csak jövő decemberig. A 2014-es menetrendváltástól öt viszonylattal nő a szolgáltatási terület, 2015 decemberétől pedig három újabb vonallal bővül a hálózat, valamint a kostrzyni viszonylat is visszakerül a vasúttársaság hatáskörébe, így tíz vonalat szolgálhat ki a NEB.

A dízel Linkek a tervek szerint a NEB három vonalán közlekednének 2015 decemberétől: új útvonalként két viszonylat, az RB12 jelölésű Berlin–Templin Stadt és az RB25-ös Berlin–Werneuchen jelenik meg, a régi-új RB26-osra pedig már a Linkekkel tér vissza a NEB. Utóbbi viszonylatot a német és lengyel vasúti közlekedési hatóságok a nyugat-lengyelországi Gorzów Wielkopolski városáig tervezik meghosszabbítani a közeljövőben, a NEB és valamelyik lengyel regionális társaság közös üzemeltetésében – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek