Újabb Púpost állítanak talpra

iho   ·   2013.10.05. 15:30
203_kk

A dombóvári fűtőházban reparálják a 408 203-as gépet. Az eredetileg szombathelyi illetőségű mozdony többedmagával azután került a Tolna megyei fűtőházba, amikor a GYSEV a MÁV-Gépészettől átvette a szombathelyi felső motorműhelyt.

Dolgoznak a 203-as gépen a dombóvári fűtőházban<br>A képre kattintva galériánkat tekinthetik meg<br>(fotó: István Gábor)

A 203-as egyedi mozdony, gyakorlatilag az első remot Púpos, hiszen gépterében nem Jendrassik, hanem az osztrák Jenbacher motor duruzsol. Innen a becenév: Jennifer. A 203-as Púpos igazi dunántúli mozdony, sokat szolgált a vasi és a zalai dízelvonalakon, és a nyári forgalomban a személyszállításban is részt vett a Balaton környékén. Hosszabb ideig üzemképtelen volt: vendégforgóvázakon várta sorsa jobbra fordulását a vasi megyeszékhelyen, majd 2007 késő őszén a fenntartás alól kivont 233-as Púpos forgóvázait kapta meg, így elkerülhette a végső leállítást. Ezt követően javarészt tartalékgépnek használták, kisebb tolatási feladatokat, illetve a sárvári tolatós továbbítását bízták rá. Több év letét után most ismét életet lehelnek belé a dombóvári fűtőház szakemberei. Így ha a három záhonyi remotot nem számítjuk, a 113-as, a 201-es, a 224-es és a 235-ös Púpos mellett a 203-as lesz az ötödik üzemelő Púpos.

A 203-as Púpos a szombathelyi fűtőháznál, forgóvázcseréje után néhány nappal 2006 novemberében<br>(a külön nem jelölt képeket Fritz Gergely készítette)

Egyelőre nincs tisztázva, hogy a mozdony az ország melyik részében kap majd állandó munkát. Kézenfekvő megoldásnak tűnne, ha Kaposvár környékén dolgozna, korábban ott tevékenykedett mindhárom remotorizált M40-es. A helyi remot Dácsiák olykor nehezebben birkóznak meg a vonali tehervonatok továbbításával, ráadásul az emelkedők miatt kellene az erősebb gép: a Púposok strapabírása nagyobb az M47-esekéhez képest.

Kisbárapáti, 2008 februárjában. A kép készültekor még remot Púpos szolgálta ki a 35-ös, Kaposvár–Siófok vonal alsó szakaszát. A helyi erdőgazdaság heti több kocsit is megrak fával, többször külföldi célállomású vonatok is indulnak

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.