Újabb száztíz jegykiadó automatát használhatnak az utasok

iho/közút   ·   2024.10.09. 10:30
00_jegyautomata

A Volánbusz hálózatán 93, a HÉV-nél tizenegy, a MÁV-Startnál pedig hat új eszközt állít üzembe a MÁV–Volán-csoport.

A MÁV–Volán-csoport integrációja nem csupán a tarifareform, illetve a vármegye- és országbérletek bevezetése révén teszi egyszerűbbé az utazást, hanem azáltal is, hogy nagyszámú készülék üzembe helyezésével folytatódik a kötöttpályás és autóbuszos utazáshoz egyaránt igénybe vehető, közös jegykiadó automaták telepítése. A program legújabb lépéseként a MÁV–Volán-csoport most 1,1 milliárd forint értékben összesen száztíz új jegykiadó automatát helyez üzembe az állomásain és megállóhelyein. A fejlesztéssel országszerte 658-ra nő az automaták száma, kiszolgálva és erősítve azt a fogyasztói trendet, hogy az utasok egyre nagyobb arányban váltják meg jegyüket, bérletüket önkiszolgáló felületeken, azaz online csatornákon és az automatáknál.

Az új automaták telepítése október 7-én kezdődött a HÉV H5-ös és H8-as vonalán, október közepéig pedig mind a tizenegy készüléket kihelyezik Budakalász, Pomáz, Kistarcsa kórház, Kistarcsa, Zsófialiget, Kerepes, Szilasliget, Mogyoród, Szentjakab, Gödöllő, Erzsébet park és Gödöllő, Palotakert állomásokon. Az automaták telepítésével a H5-ös és a H8-as vonal valamennyi agglomerációban lévő megállóhelyén lehetővé válik a menetjegyváltás, a HÉV-en és Budapest egész területén a BKK-n is használható vármegye- és országbérleteket is meg lehet vásárolni.

Október 15-étől már a szentendrei és a gödöllői vonalon is csak érvényes menetjegy birtokában szabad megkezdeni az utazást, ezeken az állomásokon a jegy nélkül felszálló utasoknak a jövőben pótdíjat kell fizetniük. A rendszer természetesen türelmi idővel indul, november végéig az érintett állomások esetében a jegyellenőrök még figyelmeztetik az utasokat arra, hogy legközelebb vegyék megy jegyüket az automatákból, ezt követően a fedélzeten még megválthatják a jegyet pótdíj fizetési kötelezettség nélkül.

A száztíz jegykiadó automatából év végéig várhatóan hetven kerül ki, 2025 első felében pedig a fennmaradó automatákát is üzembe helyezik a Volánbusz és a MÁV-Start állomásain. A beruházáson belül a Volánbusz állomásaira összesen 93-at telepítenek, melyek közül harminc kizárólag bankkártyát fogad el, míg a többi most beszerzett automata készpénzes és bankkártyás fizetést egyaránt támogat. A Volánbusz esetében a központi régióba, azaz Pest, Fejér és Komárom-Esztergom vármegyébe 49, a nyugati régióba (Baranyába, Győr-Moson-Sopron vármegyébe, Somogyba, Vas, Veszprém, Tolna és Zala vármegyébe) tizenöt, a keleti régióba (Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe) 29 jegykiadó automata érkezik – jellemzően a megyeszékhelyek legnagyobb autóbusz-állomására, illetőleg a megye nagyobb városaiba.

A jegykiadó automatákban megvásárolhatók a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járataira szóló helyközi menetjegyek és helyjegyek, a vármegye- illetve országbérletek, illetve ezek kedvezményes változatai, a Vármegye24, illetve Magyarország24 napijegyek, továbbá a Budapest-bérletek és a BKK napijegy típusú jegyei is. Az automatákból a HÉV-vonalak budapesti szakaszára érvényes vonaljegy típusú jegyek nem vásárolhatók meg! Ha az utas HÉV-vel budapesti állomásig utazik, ezekből az automatákból csak a közigazgatási határig (a H5-ön Békásmegyer, a H8-on Ilonatelep) szóló menetjegyét tudja megváltani, a jegyellenőrnél pedig pótdíjfizetés nélkül veheti meg a budapesti vonaljegyet.

Az eddig már üzembe helyezett jegykiadó automaták rendelkezésre állási mutatója idén kiemelkedően magas, közel 97 százalékos. Az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett, köszönhetően annak, hogy 2022 óta már több mint félezer automata áll az utasok szolgálatában főként Budapest elővárosi hálózatán és a jelentősebb forgalmú vidéki, illetve balatoni állomásokon, megállóhelyeken. 2019-ben a jegyvásárlók tizenkét százaléka, 2023-ban viszont már közel negyedük (22,7 százalék) váltotta meg a jegyét automatánál.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: MÁV–Volán-csoport)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek