Újabb Talent 2-eseket rendelt a DB

iho   ·   2014.03.25. 21:15
400px_db_s-bahn_talent2

A Deutsche Bahn tizenharmadjára hívott le vonatokat a Bombardier-vel 2007-ben kötött, 321 Talent 2-szerelvény beszerzéséről szóló, körülbelül egymilliárd eurós keretszerződésből. A napokban bejelentett, tizenkilenc háromrészes és tíz ötrészes motorvonatra szóló megrendelés 146 millió euró értéket képvisel – írja a Railway Gazette.

A DB pályaszámozási rendszere szerint 442-es sorozatú, elővárosi járműveket a gyártó henningsdorfi üzemegységében építik meg. Az első szerelvények 2016 őszén állhatnak forgalomba a Lipcse-környéki S-Bahn Mitteldeutschland-járatokként. A vonatok Halléból és Gaschwitzból Lipcsén és a város alagútján keresztül Dessauba, a Szász-Anhalt szövetségi tartományban található Lutherstadt Wittenbergbe, Magdeburgba és a brandenburgi Jüterbogba közlekednek majd. A járatokat eredetileg az Abellio üzemeltette volna, azonban a társaság tavaly októberben felmondta a Szász-Anhalt és Brandenburg tartományokkal, valamint a Lipcse-környéki közlekedési hatósággal (ZVNL) kötött megállapodását.

2016-tól huszonkilenc Talent 2-es érkezik a közép-németországi S-Bahn-hálózatra<br>(fotó: DB AG)

A DB vezérigazgatója, Rudiger Grube elmondta, a vonatok újabb részét képezik a társaság folyamatos gördülőállomány-modernizációjának, amelyet az utasok érdekében végez a DB. Kiemelte, a DB úgy javítja versenypozícióját, hogy közben készül a jövőre is.

A Bombardier közleménye szerint a légkondicionált motorvonatok utasterében az üléseknél tágas lábtér szolgálja az utasok kényelmét, továbbá a többcélú terek kerékpárszállító helyeket biztosítanak a kétkerekűek szerelmesei számára, sőt egy része egy akár tizennégy személyből álló csoport együttes elhelyezésére is alkalmas. A Talent 2-esek belső kamerarendszerrel és valósidejű utastájékoztató rendszerrel is fel vannak szerelve. Akadálymentesített WC-k segítik a mozgásukban korlátozottak közlekedését és komfortját.

A DB a közép-németországi S-Bahn-szolgáltatáshoz eddig harminchat háromrészes és tizenöt négyrészes Talent 2-est rendelt. A szerelvények a hálózat első szakaszának 2013. decemberi megnyitása előtt pár hónappal álltak forgalomba. Az S-Bahn Mitteldeutschland-járatok évente 5,6 millió vonatkilométert tesznek majd meg – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek