Újabb vasúti pályaszakasz épül át Szerbiában

iho/vasút   ·   2018.05.08. 13:45
400px_szerbvasut

A Szabácsot Loznicán át a bosnyák határnál fekvő Brasinával összekötő vonalon még 2005-ben állították le a személyszállítást. A tervek szerint szeptember elsejétől újra közlekednének a vonatok az egyvágányú szakaszon, ennek érdekében a rekonstrukciós munkálatok már meg is kezdődtek.

A pályafelújítás a sárgával jelölt pályaszakaszokat érinti (térkép forrása: Wikipedia)

A felújítás a Petlovača–Lešnica és a Loznica–Gornja Koviljača szakaszokat érinti, összesen huszonnégy kilométeren. A pályát az újvidéki ZGOP a.d. vasútépítő vállalat, valamint a Bauwesen építi át, 335 millió szerb dinár (körülbelül kilencszázmillió forint) költséggel. További harminckétmillió dinárból (nyolcvanötmillió forint) megújul a loznicai és a brasinai állomásépület is – számol be a Railway Gazette.

A szerbek az elmúlt évek során nagy erőket és pénzeket fektetnek az igencsak leharcolt állapotú vasúthálózatuk felélesztésébe. A Belgrádtól délre haladó Mala Krsna–Velika Plana szakaszra 2016 tavaszán térhetett vissza a teherforgalom, a 29,5 kilométeres pályát az orosz RZD International rázta gatyába. Az Európai Beruházási Bank (EIB) társfinanszírozásával pedig a Niš és Dimitrovgrad közötti száznégy kilométer hosszú pályát is korszerűsítik.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek