Újabb Vectront állít hadrendbe a GYSEV

Károly Szabolcs   ·   2021.03.03. 15:00
gysev_vectronok

A korszerű Siemens-mozdonnyal elsősorban tehervonatokat fognak továbbítani.

A GYSEV Zrt. és a GYSEV Cargo Zrt. által alkotott cégcsoport nevében a Raaberbahn Cargo GmbH a napokban írt alá szerződést a Siemens Mobility Austria GmbH-val a mozdony megvásárlásáról. A többáramnemű (MS verzió), vagyis 25 kilovolt ötven hertzes és 15 kilovolt 16,7 hertzes váltakozó áramról, valamint három kilovoltos egyenáramról is üzemeltethető, A17 kódú országcsomaggal ellátott villamos mozdonyt a tervek szerint idén augusztusban veheti át a Raaberbahn Cargo az ausztriai Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf).

A villanygép a nemzetközi árufuvarozásban teljesít majd szolgálatot: Magyarország és Ausztria mellett Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Szerbia területére is lesz hatósági közlekedési engedélye.

Jelen beszerzéssel a GYSEV cégcsoport tulajdonában így már tizenegy Vectron lesz, ezen felül további négyet bérelnek. A GYSEV Zrt. 2017-ben vásárolt hat kétáramnemű és három háromáramnemű Vectront. Előbbi, 471 001–006 pályaszámtartományba sorolt gépek az AC verzióhoz tartoznak, és csak a két váltakozó áramú rendszerről üzemelnek. A 005-ös és a 006-os példányokat ráadásul kiegészítő dízelmotorral (DPM, Diesel Power Module) is ellátták, így nem villamosított iparvágányokon is tudnak közlekedni. A 471 500–502 pályaszámtartományú, háromáramnemű Vectronok az MS verziót képviselik, így gyakorlatilag Európa-szerte használhatóak.

A GYSEV Cargo Zrt. 2015 őszétől bérel MS verziójú Vectronokat az osztrák ELL (European Locomotive Leasing) lízingcégtől (pályaszámok: 193 235, 193 245, 193 246, 193 270), 2019-ben pedig közvetlenül a Siemens Mobilitytől vásárolt meg egy továbbit (193 837), mely az elmúlt hetek során kapott „No PLANet B” (vagyis „nincs B terv/nincs másik bolygó”) szlogennel a zöld közlekedést támogató matricát a fenntarthatóság jegyében.

(Újabb Vectronnal bővít a GYSEV. Nyitóképünkön a cégcsoporthoz tartozó első példányok egyike látható. Fotó: Szilágyi Gábor)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.