Újra csörgött a Karancsalja

Fritz Gergely   ·   2023.10.16. 08:45
PA140369_24

Az utolsó előtti retró hétvégén a Csörgők a somoskőújfalui vonalra tértek vissza.

Bár retró víkendek szezonja lassan véget ér, ám néhány rendezvényt még kínál a vasútbarátoknak a MÁV-Start, tematikusan a Csörgők megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából. Az október 14-15-i hétvégére a korábban Csörgő-nagyhatalomnak számító hatvani fűtőházhoz tért vissza három klasszikus M41-es mozdony, hogy a korábban a sorozat gépei uralta somoskőújfalui vonalon átvegyék a vontatási feladatokat a ma már tisztán buzenykás vonalon.

Az olajzöld inga robog hatvani személyvonatával Jobbágyiban. A képre kattintva galéria nyílik a szerző fotóiból!

Az alkalomra két gép érkezett Budapestről, az egykori dombóvári 2197-es, illetve az ex-hatvani 2122-es. Talán a nap fénypontja a régóta várt 2112-es gép volt, ami kényszerű leállása miatt kimaradt a nyári, a múlt vasútját (?) megidéző hétvégék kínálatából. A szóban forgó mozdony szintén autentikusnak számít errefelé, hiszen a most Debrecen környékén dolgozó 418-as egykor szintén a hatvani flottát erősítette.

A 2122-es a pásztói naplementében

A három gép három különböző szerelvénnyel forgott: a 2197-es a lajosmizsei vonalon mindennapi retrónak számító zöld ingaszerelvényen dolgozott, míg a 2122-es a három miskolci honos lengyel gyorsvonati kocsit továbbította, megidézve az egykor még gyorsvonatot is kínáló vonal múltját. A 2112-es pedig egy viseltes telikék Bhv és egy BDbh-kocsi élén mutatkozott be a már sárguló levelektől tarkított 81-es vonalon.

Itt tartjujk fontosnak megjegyzeni, hogy az Indóház legfrissebb kiadása alaposan górcső alá veszi a sorozat múltját, jelenét és jövőjét, majd decemberben folytatása következik. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek