Újra remot Szergejt vetettek be Bátaszék felé

Vörös Attila   ·   2019.01.02. 18:45
99_30950

Az óév legutolsó napján, hétfőn ismét útra kelt egy üres cukorrépavonat Kaposvárról Bácsbokod-Bácsborsódra. A mostani répaszezonban a bácskai répaszállítmányokra már a tél beköszöntével került sor, főleg decemberben lehetett találkozni Dombóvár és Baja, Bácsalmás vagy Bácsbokod-Bácsborsód állomások között a répavonatokkal. A dízeles vonalakon a hosszú tehervonatok élén Szergej dolgozik, ez idén a szokásosnál kissé változatosabb felhozatalt jelent.

Egyrészt Dombóvárnak vannak saját Szergejei (116, 175, 215, 228, 235) és szolgál itt régebb óta vendég 628-as, a 260-as. De a Székesfehérvár környéki nagy terelésben dolgozó hatlábúakat is részben Dombóváron javítják, az elkészült mozdonyok pedig sokszor nem mindig kerülnek vissza egyből a börgöndi taposómalomba, hanem bevetik őket a tolnai tehervonatokon. És még így sem jut mindig minden vonatra mozdony, így decembertől egy remot Szergejt is Dombóváron tartanak: a 309-es aktív napokat tudhat maga mögött az ünnepi időszakban.

A 309-es Szergej robog üres vonatával Mórágynál december 31-én (fotó: Vörös Attila)

A december 31-én Bácsbokodra közlekedő üres szerelvényt és annak rakott párját is a 309-essel húzták, új színt víve az 50-es és a 154-es vonal életébe. De nem most először jár remot Szergej Bátaszék környékén: 2014 elején a bátaszéki és dombóvári mozdonyvezetők megszerezték a típusismeretet a 300-as Szergejekre, emiatt pedig hónapokig a 306-os géppel továbbították a komlói és a bátaszéki tolatóst. Aztán a klasszikok visszavették az uralmat, és öt éven át csak velük oldották meg a startos munkákat. És ebben a fél évtizedben nemcsak a pár kocsis tolatósok jártak az emelkedőkben gazdag 50-es vonalon, a combos répavonatok mellett két évben is komolyabb, hónapokig tartó tehervonati terelés részese volt a Dombóvár–Bátaszék–Sárbogárd tengely, ahol a klasszikus M62-esek megmutathatták, mit tudnak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek