Újra retró hétvégék az északi parton, már busszal is

iho/vasút   ·   2021.07.08. 15:00
retrohetvege_nohab

Héves Bobók, Nohab, Púpos, retró Bzmot, retró étkezőkocsi és nosztalgia Ikarusok várják időutazásra az utasokat július 10–11-én, és majd augusztus 7–8-án is.

A hétvégén retró szerelvényekkel is lehet utazni az észak-balatoni vonalon. A mozdonyok és a kocsik a régi idők nosztalgikus hangulatát idézik meg. Július 10–11-én, majd augusztus 7–8-án a Balaton északi partján a lehető legtöbb vonaton retró mozdonyok és kocsik állnak forgalomba, bemutatva a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek jellemző szerelvényeit. A MÁV-Start és a MÁV Rail Tours retró flottáján kívül idén a MÁV-HÉV és a Volánbusz járművei is megjelennek a nosztalgia hétvégén.

A Tekergő expresszvonatok a ’70-es évek expresszvonatainak hangulatát felidézve a korabeli megjelenésű, vékonycsíkos Rába kocsikból álló szerelvény élén szombaton egy Nohab mozdony, vasárnap dupla zöld Púpos lesz látható Balatonfüred és Tapolca között.

A Nyíregyháza és Zánka-Erzsébettábor között közlekedő Tekergő expressz élén Balatonfüredtől a MÁV-HÉV Bobó dízelmozdonya fog dolgozni, ráadásul kettő is! A héves Bobók tehervonatokat szoktak továbbítani, ezért megjelenésük a Balaton partján igazi kuriózum lesz.

Az idei szezontól Balatonfüred és Tapolca között kétóránként közlekedő Kék Hullám Intercityk között – óránkénti váltásban – szintén kétóránként személyvonatok is szállítják majd az utasokat, melyek ezen a hétvégén teljeskörűen retró szerelvényből állnak. A személyvonatok élén Nohab (M61) és Szergej (M62) dízelmozdonyok lesznek, a szerelvény pedig korabeli Bhv és By típusú személykocsikból fog állni. Forgalomba áll a 117 343 pályaszámú, retrófestésű Bz motorvonat is.

A Kék Hullám Intercityk élén Balatonfüred és Tapolca között ezeken a hétvégéken Nohab, Szergej és hagyományos Csörgő (M41, 418) mozdonyokkal is lehet találkozni. Egyes Kék Hullám Intercitykben az Utasellátó retró étkezőkocsija, a CAF-gyártású WRmz 101-es kocsi közlekedik. Ez az utolsó eredeti külső-belső arculat szerinti eurocity-étkezőkocsi, utasterének jellegzetes bordó-narancssárga-arany színvilága a kilencvenes években egész Európában egyedinek és különlegesnek számított, megjelenése messze megelőzte korát. Az étlapon megtalálhatók majd a klasszikus magyaros ételek, mint például babgulyás, paprikáscsirke, sertésborda vagy marhapörkölt, de emellett olyan különlegesség is, mint a bélszínjava. Az itallapon is bő a választék: badacsonyi, villányi, tokaji és egri borok, pezsgők közül választhatnak, de a vonatokon ritkán kapható párlatokat és likőröket is felszolgálják.  

A Vízipók InterRégió-vonatokban a hazai intercity-közlekedés harmincéves évfordulójára emlékezve ismét forgalomba áll az egykor a Balaton északi partján is közlekedő klasszikus intercity-szerelvény, komfort- és Bko kocsikkal. A komfortkocsik menetirány szerint vagy akár a Balaton felé forgatható, kényelmes, mélyen hátradönthető ülésekkel rendelkeznek, amelyekért most ezeken a járatokon felárat sem kell fizetni: a standard 2. osztályú menetjegyek érvényesek. Aki inkább a fülkés kocsikat részesíti előnyben, az klasszikus faburkolatokkal és bordó szövet kárpittal rendelkező, lehúzható ablakos, egykori első generációs IC-kocsit is választhat.

Nosztalgia autóbuszos programok

Újdonság, hogy a júliusi retró hétvégéhez idén a Volánbusz is csatlakozik különleges nosztalgia Ikarus autóbuszokkal.

Idén a Volánbusz is beszáll az északi parti nosztalgiázásba (fotók: MÁV-Volán-csoport)

Balatonfüred–Tihanyi-félsziget

Balatonfüredről indulva nosztalgiabuszos körút során fedezhetik fel a Tihanyi-félsziget csodáit. Ezek a járatok egy rövid megálló erejéig a Belső-tó partján is megpihennek, ahol lehetőség lesz fotózásra vagy egy kis harapnivaló, frissítő vásárlására. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

Az autóbuszok indulási idejét úgy alakították, hogy a Budapest felől érkező Vízipók InterRégió-vonatokról is kényelmesen át lehessen szállni, a Balatonfüredre való visszaérkezés után nem sokkal pedig Kék Hullám IC-vel tudják folytatni útjukat Tapolca felé.

Tapolca–Szigliget

A Tekergő expresszvonathoz csatlakozva, Tapolcáról indulva, nosztalgiabuszos körút során járhatják be a Balaton-felvidéki tanúhegyek környékét, érintve többek között Hegymagast, Szigligetet és Nemesgulácsot. Szigligeten egy rövid pihenő alatt lehetőség lesz a buszok fotózására is. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbuszvezetőnél lehet megvásárolni.

Badacsonytomaj–Salföldi Major

Badacsonytomaj vasútállomásról ingajáratok indulnak Ikarus nosztalgia autóbusszal a Salföldi Majorba, ahol egy major életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók. Állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, interaktív táblák, sétakocsikázás szolgálja az itt töltött idő szórakoztató eltöltését. A járatokra 1200 forintért kaphatók retúr menetjegyek, elővételben online, illetve készlet erejéig az autóbuszvezetőnél. A jegy ára a majorba történő belépés árát nem tartalmazza.

Az autóbuszok menetrendjét úgy állították össze, hogy csatlakozást biztosítsanak a Tekergő expresszvonathoz vagy valamelyik retró személyvonathoz.

Káli-medence és Hegyestű

A Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred felől Tekergő expresszvonattal érkező utasok számára átszállási lehetőséget biztosít a Volánbusz a Káli-medence varázslatos vidékét és a Hegyestűt bejáró Ikarus autóbuszra, amelyre 1900 forintért kaphatók menetjegyek elővételben online, illetve a készlet erejéig az autóbuszvezetőnél. A menetjegy ára a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre való belépési díjat nem tartalmazza. Az autóbuszokra át lehet szállni, ezért a délelőtti járat Zánka-Köveskálról, a délutáni Balatonakali-Dörgicséről indul.

A részletekről, a menetrendről ide kattintva lehet tájékozódni.

A kiadott kormányrendelet értelmében a MÁV-Volán-csoport közlekedési járművein, illetve a nyitott és zárt állomásokon, megállóhelyeken már nem kötelező maszkot viselni. A maszkhasználat senki számára nem tiltott a továbbiakban sem, ezután is igény szerint hordható bárhol.

A vonaton lévő étkezőkocsikban nem szükséges a védettsági igazolvány felmutatása.

A közlekedési szolgáltatók továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.