Újra tárgyalnak a BKV-nál a kollektív szerződésről

MTI   ·   2011.11.24. 14:26

Tárgyalóasztalhoz ültek a BKV-nál működő szakszervezetek a BKV vezetésével a kollektív szerződés (ksz) módosítása miatt csütörtökön.

Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke a tárgyalást követően azt mondta, korrekt, őszinte és nyílt megbeszélést folytattak Várszegi Gyulával, a BKV megbízott vezérigazgatójával, aki elmondta, olyan intézkedéseket kell hoznia, amellyel költségmegtakarítást érhetnek el, ezért kell a ksz-t is módosítani.

A szakszervezetek az első megbeszélésen azt az ajánlatot kapták: a szerződés felmondási idejét 60 napra módosítsák, hogy 2012. január elsejével életbe léphessen az új ksz, ha arról addig megegyezés születik. Ha nem sikerül erről megállapodni, akkor a most érvényes ksz február 28-án szűnik meg.

Nemes Gábor elmondása szerint az új, még életbe nem lépett munka törvénykönyve lehet az új ksz alapja, a BKV a juttatások mértékénél ezt tekintené mérvadónak.

Az érdekképviseletek még tanulmányozzák az ajánlatot, a következő egyeztetést a jövő héten tartják.

A BKV azért módosítaná a kollektív szerződést, mert a BKV pénzügyi helyzete instabillá vált, és egy igazgatósági ülésen arról döntöttek, hogy csökkentenék a kiadásokat.

Kapcsolódó hírek