Ultravékony rézfóliák készülhetnek Tatabányán – ez lesz az első ilyen gyár Európában

MTI/iho   ·   2022.01.11. 09:00
00_tatabanya_rezfoliagyar

Hosszú lejáratú hitellel támogatja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank az elektromos autók akkumulátoraihoz rézfóliát gyártó tatabányai üzem építését.

Az EBRD londoni központjában bejelentett tranzakció alapján a bank 28 millió dollár kölcsönt nyújt a Solus Advanced Materials – korábbi nevén Doosan – nevű piacvezető dél-koreai cég tatabányai beruházásához. A tatabányai gyárban ultravékony rézfóliát gyártanak majd elő európai akkumulátorgyártóknak. Az EBRD tájékoztatója hangsúlyozza, hogy a tatabányai üzem lesz az első olyan ipari létesítmény Európában, amelyben az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges rézfóliát gyártják.

A bank kiemeli azt is, hogy az Európai Unió 2050-re tűzte ki a klímasemleges gazdaság megteremtésének célját, amelynek egyik kulcsfontosságú eleme az áttérés az elektromos járművek használatára, és e cél eléréséhez járul majd hozzá a magyarországi gyár.

A tatabányai üzem teljes egészében fémhulladék formájában szerzi be a rézfólia gyártásához felhasznált alapanyagot, így hozzájárul ahhoz is, hogy az elektromos autók akkumulátorainak gyártása zárt, körkörös ciklusban valósuljon meg. Az EBRD hangsúlyozza: a tatabányai beruházás összhangban van a párizsi klímacsúcson kitűzött környezetvédelmi célokkal, és teljesíti a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységek osztályozására kidolgozott európai uniós taxonómia-előírásokat.

Frederic Lucenet, az EBRD ipari programokért felelős vezetője a hiteltranzakció bejelentéséhez fűzött kommentárjában kiemelte: a bank eddig is erőteljesen finanszírozta az elektromos járművek, valamint az e járművekben használatos akkumulátorok és egyéb részegységek gyártását. Lucenet hozzátette: az EBRD teljes mértékben támogatja a tatabányai beruházást végző Solus Advanced Materials hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártásának európai csomópontjává váljon.

Az épülő tatabányai gyár (fotók: Solus Advanced Materials)

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott EBRD eddig 192 magyarországi fejlesztési és beruházási programhoz nyújtott finanszírozásokat csaknem 3 milliárd 300 millió euró értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek