Uniós csata a vasútért

iho/vasút   ·   2011.12.21. 14:15

Az uniós források magyarországi átcsoportosítása miatt tiltakozó levelet ír az Európai Parlament közlekedési bizottságának elnöke az Európai Bizottság illetékes tagjainak – számolt be róla a Világgazdaság online kiadása. Brian Simpson azt kifogásolja, hogy Magyarország 55 milliárd forintot vonna el a vasútfejlesztésre elkülönített keretből energetikai projektekre a 2013-ig tartó uniós költségvetési időszakban. Az átcsoportosítást az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Brian Simpson ezért küldi a tiltakozó levelet a brüsszeli testület két illetékes tagjának, Siim Kallas közlekedési és Johannes Hahn regionális ügyekért felelős biztosnak.

A vasútfejlesztési projektek védelmezőjének számító Brian Simpson korábban egy hasonló lengyel ügyben is az Európai Bizottsághoz fordult. Akkor az ellen tiltakozott, hogy Varsó 1,2 milliárd eurós uniós forrást akart a vasútfejlesztéstől autópályák építésére átcsoportosítani. A lengyel tervvel az Európai Bizottság sem ért egyet, így egyeztetések kezdődtek Brüsszel és Varsó között.

A magyar kérelemmel kapcsolatban korábban a regionális ügyekért felelős EU-biztos szóvivője azt mondta: üdvözlik, hogy a magyar kormány növelni kívánja az energiahatékonyság javítására, a megújuló energiaforrások felhasználására szánt forrásokat. Ez utóbbi területek fejlesztését a fenntartható közlekedési módok elősegítéséhez hasonlóan prioritásnak tekinti a bizottság.

Kapcsolódó hírek