Utazna olyan busszal, amelyen nincs sofőr?

iho/zöldút   ·   2017.05.16. 18:45
onvezeto_becsi_busz0

Seestadt Aspernben vezetik be Bécs első menetrend-szerinti önvezető buszjáratát 2019-től. Az elektromos meghajtású NAVYA ARMA kisbuszban tizenegy utasnak lesz hely. Idén nyáron indul az auto.Bus.Seestadt elnevezésű kutatási projekt, amelynek célja a vezető nélküli kisbuszok műszaki továbbfejlesztése a nagyobb hatékonyság és a jobb üzembiztosság érdekében, valamint a működtetésükhöz szükséges megfelelő jogi környezet kialakítása. A kutatásban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a francia buszgyártó, a NAVYA vesznek részt. A projektet az Osztrák Közlekedési Minisztérium finanszírozza.

Ennél csak szebb garázsban állhat Bécsben! (fotó: Pierre Salomé)

A kutatás keretében tulajdonképpen Bécsben fejlesztik tovább a francia autonóm kisbuszt, a NAVYA ARMA-t. Az elektromos meghajtású jármű machine learning során tanulja meg, hogy miként ismerje fel megbízhatóan a különböző személyeket és tárgyakat. Ezenkívül egy olyan rendszerrel is ellátnák, amely mind az utasoknak, mind a többi közlekedőnek egyértelműen jelezné, milyen vezetési manővert tervez végrehajtani a busz. A kisbuszon tizenegy utasnak van hely, és 2018 elején érkezik az osztrák fővárosba. Ha minden a tervek szerint alakul, 2019-ben állhat menetrend szerinti forgalomba Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben.

Addig nemcsak a szenzorikáját kell továbbfejleszteni, de el kell fogadtatni az utazóközönséggel, és ki kell dolgozni a működtetéséhez szükséges jogi környezetet is. Javítani kell továbbá a funkcionális biztonságon és az alkalmazott informatikai megoldások megbízhatóságán is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek