Vágányzárak, „őszi” menetrend: megint változik a vasúti közlekedés

iho/vasút   ·   2014.08.31. 18:45
vaganyzar0

A menetrend szeptember elsején életbe lépő (3-as számú) módosítása – az év közben jelzett utasforgalmi igényekhez alkalmazkodva – újabb eljutási lehetőségeket, jobban illeszkedő csatlakozásokat is biztosít.

A Balaton térségében a turisztikai forgalomra tekintettel nyáron jelentősen több járművet közlekedtetett a vasúttársaság, ezt az iskolai és hivatásforgalom időszakos csökkenésének köszönhetően máshol közlekedő járművek átcsoportosításával biztosították. Ezek a vasúti személykocsik, motorvonatok, mozdonyok szeptembertől folyamatosan állnak vissza az elővárosi illetve az ország más részeinek távolsági közlekedésébe, megerősítendő a munkába, iskolába járók kiszolgálását. Az ősz későbbi időszakában a MÁV-START új, kék-sárga színezésű FLIRT motorvonataiból is forgalomba állnak majd az első szerelvények a budapesti elővárosi vonalakon.

A 2013/2014. évi menetrend, valamint a szeptember 1-jén életbe lépő 3-as számú módosítás letölthető a MÁV-Start honlapjáról.

2-es: a december 13-áig tartó fázis

Szeptember 1-jétől a Budapest–Esztergom vonalon ismét változik a vonatok és a vonatpótló buszok menetrendje. A jelenlegi fázis december 13-áig tart. A vonatok továbbra is Esztergom–Pilisvörösvár között közlekednek. Piliscsaba–Pilisvörösvár és Budapest Árpád híd autóbusz állomás között vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni.

Vágányzárak a nemzetközi vonalakon

Szeptember 1-jétől Magyarország és Horvátország szeptember 4-étől a München/Innsbruck–Budapest Keleti, szeptember 5-étől Magyarország és Szlovénia, valamint Németország közötti közvetlen nemzetközi összeköttetésben a hirdetményben szereplő korlátozások várhatók.

A vonatközlekedésben marad az órás ütem, a menetrend változik. Pilisvörösvárról a vonatok indulása Esztergomba minden óra 11 percében lesz, Esztergom felől pedig Pilisvörösvárra minden óra 47 percében érkeznek a vonatok. Esztergomba érkezés minden óra 58, indulás minden óra 3 percében lesz. Piliscsabán minden óra 30-kor mennek mindkét irányba a vonatok. Itt lesz a vonatpótlók fordulója is a jelenlegi pilisvörösvári helyett. Az E-S járatok mindkét irányba minden óra 35-kor indulnak, minden óra 20-kor pedig érkeznek. A reggeli-délutáni csúcsban lesz erősítő S és Z járat, az S-jelű Solymár, a Z-jelű Pilisvörösvár útvonalon.

A főváros kapujában

Kelenföld állomás és Budaörs között végzett karbantartási munkák miatt szeptember 6-ától szeptember 7-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Pályafelújítás Sárvár és Porpác között

A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vasútvonalon, Sárvár és Porpác között szeptember 2-ától szeptember 5-éig pályafelújítást végeznek. A vonatok menetrendje módosul Sárvár és Porpác, illetve Sárvár és Szombathely között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A 900, 906, 19020 számú vonatokat pótló autóbuszok közvetlenül Sárvár–Szombathely viszonylatban közlekednek, a 9209, 907, 901 számú vonatokat pótló autóbuszok pedig közvetlenül Szombathely–Sárvár viszonylatban szállítják az utasokat.

Székesfehérvár–Várpalota között pedig szeptember 8-ától szeptember 16-áig kell vonatpótló autóbuszokkal utazni, ugyancsak pályafelújítás miatt. A Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg vonal menetrendjét is emiatt módosították.

Élet a déli parton

Amiről már korábban is írtunk, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon, Siófok és Balatonszemes között december 13-áig pályafelújítási munkákat végeznek. Siófok és Balatonszemes között ezért vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A mostani felújítási fázisban – a december 13-i menetrendváltásig – a 30-as Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon Siófok és Balatonszemes, illetve Balatonszemes és Siófok között valamennyi személyszállító vonat helyett vonatpótló autóbuszokat állít be a MÁV-Start. A buszok minden állomás és megállóhely az adott vonat megállási rendjének megfelelően kiszolgálnak, azaz nem marad ki egyetlen megállóhely sem. A menetidő természetesen megnövekszik az átszállási időkkel és az autóbuszok hosszabb menetidejével. Emiatt a vasútvonalon közlekedő ütemes gyorsvonatok Budapest-Déli pályaudvarról huszonöt perccel korábban indulnak, illetve visszaútban Budapestre huszonöt perccel később érkeznek meg. Nagykanizsától Balatonszemesig, illetve Balatonszemestől Nagykanizsáig a vonatok menetrendje megközelítőleg megegyezik a korábban megszokott alapmenetrenddel. A többi vonat menetrendje is változik kisebb-nagyobb mértékben az egyvágányú pálya adottságai miatt.

A vágányzár tervezett időtartama:

  • Siófok–Szántód-Kőröshegy között: 2014. szeptember 1.–2015. június 13.
  • Lepsény–Siófok között: 2015. március 2.–június 13.

A vonatpótló autóbuszok viszonylata a vágányzár alatt:

  • szeptember 1.–december 13.: Siófok–Balatonszemes,
  • december 14.–március 1.: Siófok–Szántód-Kőröshegy,
  • március 2.–június 13.: Lepsény–Szántód-Kőröshegy.

A vágányzári hirdetmények, tájékoztatók, szórólapok a jelenlegi menetrendi időszakra készültek, a következő menetrendi időszakra vonatkozó hirdetményeket november végén, a jövő évi vágányzári időpontok és viszonylatok pontosítása után hozza nyilvánosságra a vasúttársaság.

Figyelem! A 30-as számú vonal vágányzári munkái miatt az észak-balatoni és más, csatlakozó vonalak menetrendjében is lesznek változások!

Pótlások Pusztaszabolcs környékén

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vasútvonalon, a Dombóvár–Godisa között végzett karbantartási munkák miatt az InterCity vonatok menetrendje módosul, illetve Dombóvár–Szentlőrinc, és Dombóvár–Pécs állomás között vonatpótló autóbuszok közlekednek szeptember 8-ától szeptember 13-áig. Az InterCity vonatok autóbuszai Pécs–Szentlőrinc viszonylatú utazásra nem vehetők igénybe. A vonalon végzett karbantartás miatt Godisa és Dombóvár között is vonatpótlók közlekednek. A vágányzár miatt a csatlakozó vasútvonalak menetrendje is módosul.

Pusztaszabolcs–Dunaújváros között szeptember 7-étől szeptember 14-éig karbantartási munkák miatt a vonatok menetrendje módosul, illetve Pusztaszabolcs és Dunaújváros között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Váci blues

A váci állomás vágányhálózatának átépítése miatt a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon a vonatok továbbra is módosított menetrend szerint közlekednek, a mostani fázisban szeptember 19-éig érvényes az ideiglenes menetrend.

A Budapest–Vácrátót–Vác-Alsóváros vasútvonalon szintén a fenti építkezés miatt a jelenlegi munkafázishoz igazítva szeptember 19-éig érvényes az ideiglenes menetrend. Vácrátót és Kisvác állomások között egyes vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek. Munkanapokon a Vác-Alsóvárosról 5 óra 59 perckor induló gyorsított vonat Fót és Budapest-Nyugati között csak Rákospalota-Újpest állomáson áll meg.

A Vác–Balassagyarmat vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a jelenlegi fázishoz igazodva, szeptember 19-éig. Vác és Kisvác között vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A vonatpótló autóbuszok forgalomtechnikai okokból Vác vasútállomás helyett Vác, Galcsek utca Volánbusz megállóhelyre érkeznek, illetve onnan indulnak. A 32219, 32229 számú vonatok a teljes útvonalon, a 32220 számú vonat Kisvác és Szokolya állomás között a Közforgalmú menetrendben meghirdetetthez képest korábban közlekedik.

Munkák Aszódnál

Külön cikkben írtunk róla: Gödöllő–Aszód között végzett karbantartási munkák miatt a Budapest–Hatvan–Miskolc vasútvonalon szeptember 5-étől szeptember 9-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A 100-ason

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonal átépítésének újabb fázisához érkeztek. Szeptember 12-éig a Szolnok és Kaba között végzett pályaátépítési munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A 6008 és 6009 számú vonatok helyett Fegyvernek-Örményes és Kaba állomás között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. A vasúttársaság a fővonali vágányzári menetrendhez igazította a becsatlakozó szárnyvonalak menetrendjét is, így utazás előtt ezeket is érdemes tanulmányozni. Ilyen például a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal. Sőt a Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vasútvonalon több vonat és InterCity módosított menetrend szerint közlekedik szeptember 1-jétől szeptember 27-éig, a pályafelújítás következtében.

De „fölfelé” a főváros felé is van változás: a Szolnokról 7 óra 16 perckor és a Budapest-Nyugatiból 15 óra 28 perckor induló vonatok Budapest–Szajol viszonylatban nem közlekednek. Szeptember 6-án a Budapest-Nyugati pályaudvarról 9 óra 3 perckor, 10 óra 3 perckor, 11 óra 3 perckor, 12 óra 3 perckor, 13 óra 3 perckor, 14 óra 3 perckor és 15 óra 3 perckor induló zónázó vonatok Budapest-Nyugati–Monor között ideiglenesen nem közlekednek. A Monorról 9 óra 21 perckor, 10 óra 21 perckor, 11 óra 21 perckor, 12 óra 21 perckor, 13 óra 21 perckor, 14 óra 21 perckor és 15 óra 21 perckor induló zónázó vonatok Monor–Budapest-Nyugati között nem közlekednek. Helyettük a kijelölt viszonylatban közlekedő személyszállító vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

Szatmár és Bereg között

Mátészalka és Vásárosnamény között pályafelújítást végeznek szeptember 2-án 10 órától szeptember 3-án 3 óráig a vonatok menetrendje módosul, illetve ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Munkák a Dél-Alföldön

A Gyoma–Békéscsaba között végzett felújítások miatt a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon szeptember 27-éig érvényes a módosított menetrend. A 17408 számú vonat helyett Gyoma–Békéscsaba között, a 7441 számú vonat helyett a teljes viszonylatán vonatpótló autóbuszok közlekednek, a megjelölt napokon a sötétített alappal jelölt menetrend szerint. Az IC72, IC73 (Traianus IC), IC78, IC79 (Körös IC), IC372, IC373 (Transsylvania IC) számú vonatok szeptember 20-án csak belföldi viszonylatukon közlekednek.

A Békéscsaba–Kétegyháza–Mezőhegyes–Újszeged vasútvonalon Békéscsaba állomás átépítése miatt a vonatok csak Kétegyháza állomásig közlekednek. Békéscsaba–Kétegyháza között az eljutást a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon közlekedő vonatokkal biztosítja a MÁV.

A Szolnok–Hódmezővásárhely vasútvonalon a Mezőberény–Békéscsaba közötti karbantartási munkák következtében módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Szeptember 27-éig a 7218, 7238, 7229 és 7221 számú vonatok kivételével Szajoltól, illetve Szajolig közlekednek a vonatok. A Szolnok–Szajol közötti utazáshoz a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő vonatok vehetőek igénybe.

A Szeged–Békéscsaba vasútvonalon Telekgerendás és Békéscsaba között pályafelújítást végeznek. Ezért november 11-éig a vonatok menetrendje módosul, illetve Telekgerendás és Békéscsaba között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A szomszédban

A GYSEV tájékoztatása szerint a Szombathely–Hegyeshalom vasútvonalon karbantartás miatt szeptember 1-jétől szeptember 28-áig a vonatok vágányzári menetrend szerint közlekednek. Porpác–Csorna állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a sárga alapon megjelölt menetrend szerint.

Kapcsolódó hírek