Vasúti fejlesztések a Vajdaságban

iho   ·   2019.02.01. 16:15
400px_szerbuzsgyi

Hamarosan teljesen megváltozhatnak a már-már őskövületi vasúti állapotok Észak-Bácskában. A szabadkai Pannon RTV Közügyek műsorfolyamában legutóbb arról számoltak be, még idén megkezdődhet a zentai oldal teljes felújítása. Kern Imre szerbiai infrastruktúra-fejlesztési államtitkár elmondta: a közbeszerzési eljárásokat kiírták, és ha minden jól megy, akkor márciusban elkezdődik, és novemberig be is fejeződik a munka. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi húsz–harminc kilométer per órás sebesség helyett nyolcvannal közlekedhetnek a személyvonatok. A tengelynyomáson is emelnek: tizenötről huszonkét és fél tonnára. Ugyancsak elkezdődhet a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítása, és befejeződik a Szabadka–Baja vonal tervezése.

Hamarosan megújulhat több vasútvonal is Észak-Bácskában, az Uzsgyik a húsz-harminc kilométer per órás billegés helyett nyolcvannal fognak tudni haladni (fotó: Tevan Imre)

Emellett reneszánszát éli a vasút: a műsorban megkérdezett lakosok örültek a szerb hálózaton közlekedő Uzsgyiknak. Amióta menetrendszerűen ezek járnak a már szétvágott Ezüst Nyilak helyett érezhetően nőtt az utasforgalom, lévén kiszámíthatóbb lett a menetrend. Igaz, a vonatok a jobbára a monarchia óta érintetlen síneken igencsak döcögősek, így jogos elvárás, hogy ha már szép a paripa, akkor a pálya is legyen hozzá méltó. Úgy tűnik ez akár egy–két éven belül meg is valósulhat Zenta és Szeged irányába is Észak-Bácska fővárosából.

Üröm az örömben azonban, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal pályafelújítása elhúzódik, na persze nem Szerbiában: ott ugyanis már február 1-jétől nekiláttak a pályarekonstrukció újabb szakaszához, és az eddigi tapasztalatok szerint az orosz kivitelezők nem a környéken megszokott balkáni, lassú tempóban, hanem tempósan, határidőre megépítenek, felújítanak és átadnak mindent, amit elterveztek. Ha sokat is kellett rá várni, végre van remény arra, hogy feléled a tetszhalál állapotából a vasútközlekedés a déli szomszédunk magyarlakta vidékén.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek