Véget érhet a hódmezővásárhelyi buszbalhé: ősztől a Balaton Busz szolgáltat

MTI/iho   ·   2024.07.31. 08:35
00_jovanybusz

Az alföldi város közgyűlésének döntése értelmében szeptember 1-jétől a veszprémi székhelyű vállalkozás üzemelteti a helyi autóbuszjáratokat.

A Balaton Busz Bt.-t közbeszerzési eljáráson választották ki a szolgáltatás ellátására. A társaság forintos árat ajánlott menetrendi kilométerenként a szolgáltatást jelenleg végző Jovány Busz Kft. 579 forintos kilométerenkénti árával szemben, egy egyéni vállalkozó pedig kilométerenként 899 forintos áron közlekedtette volna a buszokat.

A veszprémi cég két éven át végezheti a közszolgáltatást, és az időtartam további két évvel meghosszabbítható. Az önkormányzat által fizetendő szolgáltatási díjat negyedévente a gázolaj árának változása, évente pedig az infláció és az ágazati átlagbér változása alapján indexálják.

A közbeszerzési felhívás szerint a szolgáltatónak öt autóbuszvonalon kell szállítania az évente várhatóan 120 ezer utast. A legalább Euro3-as környezetvédelmi minősítésű, klimatizált buszok várható menetrendi futásteljesítménye 280 ezer kilométer. A szolgáltatónak öt autóbusz üzemeltetési jogával kell rendelkeznie, melyből legalább három jármű alacsonypadlós, akadálymentes.

Egy korábbi pályázat alapján 2024. március 31-éig a Jovány Busz Kft. végezte a város területén a közszolgáltatást. Ezt követően a hódmezővásárhelyi székhelyű cég kijelölés alapján látta el a feladatot, június 1-jétől 487 forintos kilométerenkénti áron. A közgyűlés arról is döntött, hogy az új szolgáltató indulásáig, de legfeljebb október 1-jéig a Jovány Busz Kft. járművei szállítják az utasokat a városban.

A Jovány Busz Kft. járműveivel párhuzamosan a Volánbusz autóbuszjáratai is szállítottak utasokat Hódmezővásárhelyen 2023 végéig, mert a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra. Az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. között számos peres eljárás folyik, melyben a vállalkozás az elmaradt szolgáltatási díj és nem fedezett költségei megtérítését kéri.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1991-ben alapított, magántulajdonban álló, 39 alkalmazottat foglalkoztató Balaton Busz Bt. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 1 milliárd 848 millió forint volt, ami több mint 57 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég a 2022-es 19 millió 750 ezer forintos veszteség után tavaly 263 millió forintos nyereséget ért el.

(Nyitóképünkön a Jovány Busz járatai szállítják az utasokat Hódmezővásárhelyen)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek