Végleges: a cseh EP Logistic International a szlovén tehervasút kisebbségi résztulajdonosa

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.08.30. 12:00
EPC

Az Európai Bizottság jóváhagyta a részvényvásárlást, aminek értelmében a szlovén vasúttársaság teherszállítási ága 49 százalékban cseh magánkézbe kerül. 

A szlovén Slovenske železnice (SŽ) vasúttársaság vezetősége 2020 október végén döntött arról, hogy külföldi stratégiai partner bevonásával segíti a teherszállítási üzletágának a működését. A cseh EPH holdinghoz tartozó EP Logistic International magán vasúti árufuvarozó társaság most már biztos, hogy a SŽ Tovorni promet kisebbségi résztulajdonosa lesz, hiszen az üzletet az Európai Bizottság is engedélyezi. Az új vegyesvállalatot a SŽ Tovorni promet és a Fersped cégekből gyúrják össze, amelynek többségi tulajdonosa (51 százalék) továbbra is a szlovén vasúttársaság marad. Az EP Logistic International nem hivatalos információk szerint úgy százezer eurót pumpál a vállalatba. A szlovén SŽ Tovorni promet 2017 óta keres stratégiai parnert, hogy a dél-kelet európai térségben vezető logisztikai vállalattá nője ki magát. A tervek szerint a vállalat a szlovén piacon kívül főleg a nyugat-balkáni térségben szeretne teret nyerni, de Olaszország, Magyarország és Ausztria felé is élénkítené tevékenységét. Mindemellett a koperi kikötő jelentőségét is szándékukban áll emelni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek