Végleges és nyilvános az OLAF-jelentés

iho   ·   2017.02.03. 12:57
00kicsi

Tarlós István főpolgármester már a múlt héten közölni akarta a teljes OLAF-jelentést a sajtóval, ám a kormány – most már tudjuk, miért – leállította. Mindezek ellenére (lásd cikkünk előzményét) a Figyelő legfrissebb számában már szerepelnek adatok. Az uniós korrupcióellenes szervezet, az OLAF véleménye szerint, ha a dokumentum megfelel a magyar adatvédelmi szabályoknak, nyilvánosságra hozható, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos pedig kijelentette: ha szerepelnek is a dokumentumban személynevek, viselőik a beruházásban közfeladatot láttak el, így publikus lehet a teljes dokumentum.

(fotó: Kemsei Zoltán)

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerint ez a jelenleg ismert legnagyobb korrupciós ügy. A jelentés négy típusú ügyet tárt fel:

  • Szabálytalanság;
  • Csalás;
  • Korrupció;
  • EU-pénzek szabálytalan felhasználása.

Összesen hatvan, 167 milliárd forint értékű szerződésben tártak fel szabálytalanságokat. 59 milliárd forintos uniós támogatást kell visszafizetni. Az okozott kár 96 százaléka öt szerződéshez kapcsolódik.

A Siemens az áramellátás és a vonatvezérlő rendszerek kiépítésében bennfentes információkkal jogtalan versenyelőnyhöz jutott, a teljes, 31,7 milliárd forintos összeget vissza kell fizetni.

Az Alstom a járművek szállításáról aláírt, 22,9 milliárd forintos szerződésénél szintén jogosulatlan versenyelőnyhöz jutott bennfentes információk megszerzésével, az uniós támogatás egészét visszakérik.

A BAMCO-konzorcium által elnyert, 62 milliárd forintos alagútépítési szerződése jogszerűtlen tendergyőzelem miatt keltette fel a nyomozóhatóság érdeklődését, 8 milliárdot érnek vissza.

A Swietelsky az állomások belsőépítésére kiírt tendernél követett el szabálytalanságokat, a 40 milliárd forintból 7,6 milliárdot kell visszafizetni.

A Strabag-Hídépítő Zrt. a Baross téri állomás szerkezetépítésének tenderén győzött, közbeszerzési szabálytalanságok miatt a 3,7 milliárdos teljes összegből 2,5 milliárdot kell visszafizetni.

Az Alstom- és  a Swietelsky-szerződéssel kapcsolatban konkrét, két-kétmilliárd forintos megvesztegetési összegről is szól a jelentés – írja az Index.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek