Vesztegzár

iho   ·   2020.03.15. 20:00
koronavirus200315_0

Vasút, Magyarország. Teljes fertőtlenítést vezet be hétfőtől a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. Úgynevezett záró fertőtlenítést végeznek a szerelvényeken – ez baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, és amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. Ilyen jellegű fertőtlenítést először a nemzetközi vonalakon alkalmaztak, de ezek száma egyre csökken, így most lehetőség nyílik a belföldi járatok szerelvényeinek teljes fertőtlenítésére is. Hétfőtől a legnagyobb forgalmú – vagyis elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben érintett – járműveken kezdik a teljes fertőtlenítést, de az kiterjed a HÉV-ekre és az alacsonyabb forgalmú vonalak járműveire is. Az intézkedés több száz járművet érint, és a tervek szerint jövő hét végére már folyamatos lesz a járművek ilyen típusú fertőtlenítése. Ugyancsak hétfőtől a legnagyobb forgalmú budapesti és vidéki pályaudvarokon, megállóhelyeken az utazóközönségnek is lehetőséget teremtenek kézfertőtlenítésre.

Csehország. Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány. A kormányfő fontosnak tartja, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, s onnan pedig menjenek haza. „Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést” – fogalmazott. Andrej Babis szerint ezért semmiképpen sem fogják korlátozni a tömegközlekedést, inkább megerősítik, hogy egy-egy autóbuszban, vasúti-, metró- és villamoskocsiban kevesebben utazzanak.

Horvátország. Az ország államvasútja egyetlen kivételtől eltekintve nem fogad Magyarországról érkező vonatokat. Az intézkedés sorozat kezdetén, vasárnap hajnalban bezárt a gyékényesi HZ Cargo kirendeltség, személyzete hazament. A reggeli 48930-as RCCHR/RCH tehervonat már nem is lépett be Magyarországra. A horvát vasúttársaság ugyancsak vasárnaptól nem fogadja a Gyékényesen a 204-es számú, a budapesti Déli pályaudvar és Zágráb közötti Agram nemzetközi gyorsvonatot, és nem indítja el Zágrábból Budapestre a 201-es számú Agramot. Mivel szünetel a vonatforgalom a gyékényesi vasúti határátkelőnél, az Agram csak a belföldi forgalomban, Budapest és Gyékényes között közlekedik. A horvát határszakaszon a magyarbólyi vasúti határátkelőnél azonban továbbra is közlekedhetnek a vonatok a kishatárforgalomban Pélmonostor felé. Horvátországba csak azt a külföldit engedik be, aki vállalja, hogy saját költségén vonul karanténba a kijelölt szállodában.

Szlovénia. A szlovén vasút hétfőn 0.00 órától nem fogad és nem is indít személyszállító vonatokat Magyarországra. A budapesti Déli pályaudvar és Ljubljana közötti 246/247-es számú Citadella nemzetközi gyorsvonatpár ezért csak belföldi forgalomban közlekedik (Budapest és Őriszentpéter között). A szlovén határszakaszon a Zalaegerszeg és Őrihodos közötti kishatárforgalomban sem közlekednek a személyvonatok.

Ukrajna. Észak-keleti szomszédunk is szigorító intézkedéseket vezetett be a vasúton, keddtől lezárják a Záhony és Csap közti ukrán vasúti határállomást. Ezért az EC 140/147-es számú Hortobágy eurocity vonatok hétfőtől már nem továbbítanak Bécs és Kijev között közlekedő kocsit. A 34/33-as számú Latorca intercity vonatpár munkácsi és csapi kocsijai további intézkedésig hétfőn indulnak utoljára. Záhonyból az utolsó vonat Csapra hétfőn 20:41-kor indul. Itt említjük meg, hogy március 16-tól két hétig Ukrajna nem engedélyezi a beutazást a külföldi állampolgároknak, kivéve azokat, akiknek érvényes állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van az országban. Március 17-től pedig a vasútin kívül két hétre leáll minden nemzetközi légi- és közúti (autóbuszos) személyszállítás.

Oroszország. Az RZSD keddtől megszünteti a vasúti közlekedést Ukrajnával, Lettországgal és Moldáviával. Nem közlekednek a személyszállító vonatok többek között Moszkva és Kijev, Moszkva és Kisinyov, Moszkva és Riga, valamint Baku és Kisinyov között.

Repülés. Három nappal azután, hogy Trump elnök meghirdette a beutazási tilalmat a schengeni Európa felől, megtörtént a sokak által jósolt kiterjesztés, most Pence alelnök jelentette be, hogy a tilalmat kiterjesztik az Egyesült Királyságra és Írországra is. Az eredeti intézkedés ugyan szabadon engedte a szigetország felől a légiforgalmat, de a kontinentális Európa állampolgárai innen sem repülhettek át az USA-ba, ugyanakkor a British Airways vezérigazgatójának nyilatkozatából már lehetett sejteni, a társaság is arra számít, hogy ez a kivételezett helyzet nem tart sokáig. Az intézkedés továbbra is a kijelölt repülőterekre korlátozza az amerikai állampolgárok hazatérését is az Államokba, ezek pedig: Atlanta, Boston, Chicago, Dallas-Fort Worth, Detroit, Honolulu, Los Angeles, Miami, New York JFK, Newark, San Francisco, Seattle és Washington Dulles.

Vasárnap este rövid közleményben adta hírül a Scandinavian Airlines, hogy hétfőtől ideiglenesen teljesen leáll. A munkaerőt érintő intézkedéseket nem részletezték, csak annyit, hogy az átmeneti leépítés tizezer embert érinthet.

A Jet2 több repülőgépe a levegőben fordult vissza, mert Spanyolországban, ahová különböző desztinációkra repültek, durván romlott a helyzet. A Jet2 leállította járatait Spanyolországba, a Ryanair és az easy még nem, de érdemes figyelni a friss információkat.

A rigai kormány leállította a ki- és beutazásokat, ezzel gyakorlatilag beszüntette az Air Baltic működését is, előreláthatóan március 17-től  április 14-ig a társaság felfüggesztette repüléseit.

A KLM elnök-vezérigazgatója videó-üzenetében 1500–2000 munkahely leépítését helyezte kilátásba, a cég alkalmazottainak száma 35 ezer, sokak számára a munkaidőt rövidítik le. A társaság a járatok egyharmadát függeszti fel. A holland kormány bejelentette a beutazási korlátozást, de ez a leginkább veszélyeztetett övezetekre vonatkozik.

Az Alitalia jelezte, nem enged nemzetközi járataira olyan utast, aki nem visel maszkot.

Bécs a beutazási tilalmi listára felvette Nagy-Britanniát, Hollandiát, Oroszországot és Ukrajnát is, és keddtől leállítja az ezekből az országokból érkező légijáratokat. Ezekből az országokból csak azok léphetnek be, akik vállalják a kéthetes karantént, vagy érvényes orvosi igazolást mutatnak be.

Közút, Németország. Berlin lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel nyolc órától a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedés nemcsak a járvány megfékezését szolgálja, hanem azt is, hogy megakadályozzák a külföldiek pánikvásárlásait a határ menti települések élelmiszerüzleteiben. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést.

Szlovákia. A CESMAD, vagyis a Cseh Szállítmányozók Szövetsége értesülése szerint a Szlovákiában ki- és berakodást végrehajtó kamionsofőröknek kötelező a fedélzeten tartani a védőfelszereléseket (gumikesztyű, kézfertőtlenítő), hogy azokat szükség esetén használni tudják. A kamionoknak továbbra is szabadon mozoghatnak, nemzetközi forgalomban is.

Országok, amelyek nem vezetnek be a közúti fuvarozásra vonatkozó szigorú előírásokat: Albánia, Belgium, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Észak-Macedónia és Törökország.

A szinte üres M7-es autópálya Nagykanizsa közelében. A koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a forgalom horvát és a szlovén határ irányába (fotó: MTI/Varga György)

És itt egy nagyon fontos link Magyarország határátkelőhelyeiről. Jelmagyarázat, világoszöld ikon: közúti határátkelőhely a schengeni külső határszakaszon. Szürke ikon: vasúti határátkelőhely a schengeni külső határszakaszon. Világoskék ikon: légi határátkelőhely a schengeni külső határszakaszon. Lila ikon: vízi határátkelőhely a schengeni külső határszakaszon. Folytonos kék vonal: tranzitforgalom számára kijelölt útvonal Zöld ikon: tranzitforgalom számára kijelölt üzemanyagtöltő állomások, pihenőhelyek.

A rendőrség munkatársa ellenőrzi egy Ukrajna felé kilépő, vendégmunkásokat szállító kisbusz utasainak okmányait a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Ukrajna lezárta határait minden külföldi előtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül (fotó: MTI/Balázs Attila)

Montenegró. Itt továbbra sincs fertőzött. A határokat és a repülőtereket nem zárták le, de az országba nem léphetnek be azok a külföldiek, akik a veszélyesnek nyilvánított helyekről, gócpontokból érkeznek. Emellett elővigyázatosságból az ország vezetése azt kérte, aki teheti, most ne utazzon sehova, Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Ausztriába, Németországba, Dániába, Iránba, Dél-Koreába, Japánba és a kínai Hupei tartományba azonban kifejezetten tilos az utazás.

Korábban itt írtunk a Covid-19 a közlekedést lebénító következményeiről.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek