Videomegfigyelés az útátjárókban

iho   ·   2013.04.18. 14:00
00

Országosan mintegy száz átjáróba telepítenek megfigyelőrendszert 2014 közepéig egy Közop-program részeként 12,4 milliárd forintból. A Dávid Ilona MÁV-elnök-vezérigazgató és Papp Károly országos rendőrfőkapitány által megkötött együttműködési megállapodás a sorompók csapórúdjait letörők azonosítását, az eredményes felelősségre vonást, az okozott kár megtérítését segíti elő.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Papp Károly országos rendőrfőkapitány<br>(a képek forrása: MÁV Zrt.)

Súlyosabb esetekben egy sorompó csapórúdjának letörése akár milliós kárt is okozhat, emellett bűncselekménynek is minősül. A beépítendő megfigyelőrendszer a fénysorompó vörös jelzésére kapcsol be, a tárolóegység a sorompó zárva tartásának ideje alatt minden eseményt rögzít. Ha a csapórudat nem törik le, a kamera tárolórendszere felülírja az előző felvételt, ellenkező esetben automatikusan SMS-t küld a diszpécsernek. A kamerák a rendszám azonosíthatósága érdekében két irányból veszik az eseményeket.

A korábban a Dunántúlon (Vas, Zala, Veszprém megyékben) telepített kamerarendszerekkel jók a tapasztalatok, mintegy 140 csapórúdtörést követő nyomozás után több mint négymillió forint kárösszeget sikerült behajtani.

Sorompórongálás Balatonudvariban

Kapcsolódó hírek