Villamossal Budapestre

Ács Attila   ·   2012.02.23. 18:25
492szall_fooldal

Elérkezett a búcsú pillanata, elhagyja Debrecent a 492-es pályaszámú FVV csuklós. A villamos tulajdonképpen hazatér, hiszen 1964 és 1983 között eredetileg is Budapesten szolgált, ezután került Debrecenbe, ahol egészen tavaly nyárig közlekedett. Mint arról beszámoltunk, maga a típus 2011-ben volt 50 éves, ennek apropóján szerette volna a BKV, ha ismételten koptatná a fővárosi villamoshálózat sínjeit egy ilyen jármű – természetesen csak nosztalgiajelleggel. Úgy tűnik, hogy a tervek – némi késéssel ugyan – de valóra válnak; nyáron valószínűleg már Budapesten fog járni a tuja, egyelőre változatlan színben, változatlan pályaszámmal, hiszen továbbra is DKV tulajdonban marad, a megállapodás egyelőre csak egy egyéves bérlésről szól.

A vasútmániások általában nem nézik jó szemmel, ha közúton közlekedik egy „vaskerekű”, viszont jelen esetben is ezt a megoldást kellett választani, hiszen a DKV-MÁV vasúti kapcsolatot már réges-régen felszámolták. Annak idején a 492-es még egy M44-es dízelmozdony által vontatva, mintegy két nap alatt érkezett Debrecenbe, most viszont egy 520 lóerős Volvo FH16-os repíti vissza a fővárosba, néhány óra alatt. A szállítmány túlméretes, hossza körülbelül 30 méter, szélessége közel 3 méter, összgördülőtömege pedig körülbelül 70 tonna – ezek a megengedett értékek felett vannak, tehát a szerelvény csak útvonalengedéllyel, kísérőkocsik társaságában, este hét óra után indulhat el. Budapestre este 10 óra előtt nem léphetnek be, így a több mint 240 kilométeres utat 5 óra alatt minden bizonnyal kényelmesen abszolválják majd. A lerakodás a BKV Baross kocsiszínében a péntek reggeli órákban történik.

A felrakás pillanatairól a képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Ács Attila)

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.