Vitézy: a dugódíj bevételeiből nem kapnak a kerületek

iho/vasút   ·   2012.05.23. 09:18

Vitézy Dávid az Inforádió Aréna című műsorában részletesen beszélt a budapesti hármas metró kritikussá váló pályaállapotairól. A metróvonalon 35 kilométernyi vágányt kellene felújítani, erre azonban a fővárosnak nincsenek anyagi forrásai. Így a legégetőbb pontokon állagjavítást végeznek a BKV szakemberei, májusban 600 méteren cserélik le a síneket.

Vitézy elmondta, hogy a HÉV-eken is időszerű a felújítás a pálya és a járművek tekintetében egyaránt. A közlekedésszervező uniós forrásokat próbál bevonni a rekonstrukciók finanszírozásához. Ha 2020-ig nem sikerül forrást találni, bizonytalanná válik a HÉV-ek működése. Az optimista forgatókönyv szerint viszont megfelelő finanszírozás esetén összekötik a gödöllői HÉV-et és a 2-es metrót, amivel új utasokat hódíthat el a tömegközlekedés.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése a vezérigazgató szerint 2015-re várható. Több mint tízezer jegykezelőt kell üzembe helyezni az állomásokon és a járműveken, így nem reális korábbi határidőről beszélni.

A fővárosban szigorúbb szakmai szabályokra és kevesebb járműre lenne szüksége a taxiközlekedésnek – mondta Vitézy, hozzátéve, hogy várhatóan csökkenteni fogják a kocsik számát.

A BKK vezetője a dugódíjról beszélve hangsúlyozta, hogy a fővárosi utak felosztásától függetlenül a bevételek a Városházát illetik. Erről akár már a nyári szünet előtt megegyezhetnek a kerületekkel.

Kapcsolódó hírek