Vót: Púpos járt Komlón, Bátaszéken

Vörös Attila   ·   2018.01.18. 21:15
80_komlo

Lehetett sejteni, hogy nem tart örökké, de tíz éve még rendszeresen dolgozott Dombóvár utolsó Púposa, az M40 225-ös gép. A vasutasoknak is kedves gépet azért nem terhelték nagyon le, állomási tartalék vagy a komlói tolatós gépe volt, ritkán pedig Kaposváron dolgozott szintén tartalékként vagy a 35-ös/36-os vonal tolatósainak élén.

Tíz éve, 2008 január 18-án egész sok dolga volt a 225-ösnek Komlón. Ahogy szokott, reggel nyolc körül érkezett meg Dombóvár felől három kocsis vonatával. Ebből kettőt később Mecsekjánosiba vitt ki farakodáshoz, az eltolható oldalfalú vagonban pedig ruhaanyag érkezett. Milyen kár, hogy ez az egzotikum sincs már! A Púpost Mecsekjánosiban öt, fával rakott kocsi várta, a későbbi, Dombóvárra visszatérő elegy. Ekkoriban még teherkocsikat is tároltak Komlón, de 2008-ban elkezdték kiüríteni az állomást. A Púposnak aznap egy jó adag félrerakott Eas is összejött, de a hazatérő vonatot már nem vártam meg, mert közben indulni látszott Bajáról egy combos gabonavonat Bátaszéken át Dombóvárra.

Komló határában rotyog a 225-ös Púpos rövidke vonatával. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Hogy arról is legyen kép, elmentem előbb busszal Mázára, majd Máza-Szászvár állomásról személyvonattal Mórágyra. A galériánkban lesz Máza-Szászvár állomásról is kép, talán az utolsó két, itt megrakott teherkocsival.

De ha már az 50-es vonalon járunk, mutatok néhány, két nappal későbbi képet is. A Dombóvár–Bátaszék tolatóst valami miatt hetekig remot Púpossal húzták. Most a 301-est érte a megtiszteltetés, hogy megfordulhatott az 50-es vonalon. És még dolga is volt: a rövid időn át Hidason működő szénosztályozóhoz be kellett tolni egy üres szénvonatot, és még Bonyhádra is le kellett mennie egy kocsival – tehát mindkét, Hidas-Bonyhádról kiágazó vonalra eljutott (egyiken sincs már hosszú évek óta forgalom)! Végül Bátaszékről ötkocsis tehervonat jött össze a remot Púposnak.

Kocsikat tol be a bátaszéki tolatós remot Púposa a hidasi ipartelepre rakodáshoz

(A 225-ös Púpost nemrég megvásárolta a MÁV-Nosztalgia Kft. a MÁV-Starttól, azzal a megkötéssel, hogy ezen a pályaszámon nem állíthatják helyre, tehát alkatrészbányának használható.)

* *

Fotós kollégánk cégeknek és magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek