Zsebben a TSI tanúsítvány

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.04.27. 12:00
kiskep

A nemzetközi vasúti járműgyártó piacon is neves csehországi Škoda Transportation által fejlesztett és gyártott mozdony a világon a második, amelyik a TSI okmány (Technical Specifications for interoperability) birtokosa. A most megszerzett tanúsítvány kulcsfontosságú okmány hat európai országba – köztük Magyarországra – való átjárhatósági engedélyek megszerzéséhez.

Itt a tizedik Messerschmitt Praha-Libeň állomáson állt meg az 523-as Portáš expresszvonatával<br>(fotó: a szerző)

A 109E típusú (Csehországban a 380-as sorozatot kapta) Messerschmitt becenevű mozdony mindhárom Európában elterjedt villamosenergia-rendszer alatt képes közlekedni akár 200 kilométer per órás sebességgel, előnye a nagy teljesítmény, megbízhatóság és energiatakarékosság. A csehországi mozdonyvezetők tapasztalatai szerint is érvényesek a gyártó által kiemelt előnyök, bár némi kivetnivaló azért mindig akad. Az osztrák Tauruszokhoz képest némileg szűkösebb a vezetőállás.

A mozdony Csehországban, Ausztriában és Lengyelországban már megszerezte a típusengedélyt, lefutotta próbaútjait. Ugyanez a forgatókönyv van folyamatban Németországban, Szlovákiában és Magyarországon is. A Škoda a mozdony fejlesztése során 950 millió koronát költött. A gyártási folyamat összetettségét például az is bizonyítja, hogy a mozdony körülbelül harminc kilométernyi kábellel van behálózva, s több mint tízezer elektromos csatlakozás található benne.

A márciusi télben járt hazánkban a 380-as<br>(fotó: Vörös Attila)

Csehországban jelenleg húsz 380-as sorozatú Škoda-csoda üzemel, nem régen a 017-es járt Magyarországon. Szlovákiában kettő fut belőlük, itt 381-es sorozatúak, s a Pozsony környéki ingavonatokat továbbítják.

Kapcsolódó hírek