A cseheknek nincs pénzük új kormánygépre

MTI   ·   2013.05.30. 08:01

Nem tud új repülőgépeket venni a cseh állami vezetés számára a prágai védelmi minisztérium, mert költségvetésének csökkentése miatt nincs erre most pénze – jelentette be szerdán Jan Pejsek, a minisztérium szóvivője.

Bár a kormány már két alkalommal is döntött a legrégebbi gépek – a Jak-40-esek és a Challenger – lecseréléséről, de erre mindeddig nem került sor.

A probléma annak kapcsán került ismét az érdeklődés homlokterébe, hogy vasárnap megrepedt a Petr Necas miniszterelnököt és kíséretét Moszkvába szállító Airbus A319-es pilótafülkéjének „szélvédője”. A pilóták mérlegelték egy fehéroroszországi kényszerleszállás lehetőségét is, ám végül – alacsonyabb magasságban és csökkentett sebességgel – az eredeti tervnek megfelelően, Moszkváig repültek a géppel.

A védelmi tárca költségvetése jelenleg csak arra elég, hogy a karbantartsa a kormányzati repülőgéppark gépeit. „Ez az egyetlen lehetőség, arra hogy (...) teljesíteni lehessen a törvényben meghatározta feladatokat” – mutatott rá Pejsek.

A kormányzati repülőgépparkot két Jak-40-es, két Airbus, két L-410-es  légcsavaros gáztuirbinás szállítógép és két CASA típusú katonai szállító, valamint egy-egy Mi-17 és Mi-8-as típusú helikopter alkotja.

A Challenger légialkalmassági engedélye idén ősszel jár le, és felújítása 90 millió koronába fog kerülni. „Ha nem sikerül forrást biztosítanunk a munkára, akkor a gép használatát le kell állítanunk” – jegyezte meg Pejsek. Az egyik Jak-40-es engedélye 2014-ben, a másiké pedig 2015-ben jár le.

A hatályos szabályok szerint a gépeket az államfő, a miniszterelnök, a miniszterek és a parlament vezetői vehetik igénybe.

Kapcsolódó hírek