A Fedex nyugdíjba küldte a legelső MD-11-est

iho/repülés   ·   2023.05.07. 15:00
fedex_MD-11

„A repülés kezd komolyan unalmassá válni” – posztolta a hír hallatán egy, a változatosság gyönyörködtető volta mellett lándzsát törő kommentelő. Van benne igazság.

Harminchárom év és még néhány hónap szolgálat jutott az első MD-11-es osztályrészéül. Az N601FE oldalszámú trijet 1990. januárjában emelkedett először a levegőbe, és a Fedex flottájából történt kivonása után május elsején repülték át Memphisből a dél-kalifoniai Victorville logisztikai repülőterére (Southern California Logistics Airport, VCV). A repülőgépet egyelőre tárolják a száraz klímájú Mojave-sivatagban létesített légibázison, későbbi sorsa, esetleges múzeumi megőrzése még nem tisztázott.

Az MD-11-es az égről lassan eltűnő háromhajtóműves jetek egyik legismertebb képviselője. A DC-10-es továbbfejlesztett változatanként 1988-től a McDonnell Douglas, majd az MD 1997-es beolvasztása után a Boeing gyártotta, összesen kétszáz példányban. Az első MD-11-es, a későbbi N601FE összeszerelése 1988 márciusában kezdődött, ez még utasszállító változatban készült, csak később alakították át teherszállítóvá (F); a gép 1991. júniusa óta repült a Fedex kötelékében.

Honlapja szerint a memphisi székhelyú szálíltmányozási cég jelenleg még ötven McDonnell MD-11-est tart a flottájában. Nagyságrendileg hasonló számú, UPS-féle MD-11-esről is beszélhetünk. A típust üzemeltetők közül jelentős társaság még a Western Global. Megjegyezzük, a 2000-es, Tom Hanks főszereplésével készült Számkivetett című filmben is egy Fedex MD-11-es zuhan a Csendes-óceánba...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek