A jövő légi hadviselése: bemutatkozott az első Loyal Wingman

iho   ·   2020.05.05. 12:00
cim

Bemutatkozott az első „Loyal Wingman”, pilóta nélküli repülőgép, amelynek feladata különféle missziók végrehajtása, együttműködve pilóták-vezette harci gépekkel, megvédeni azokat, illetve autonóm mód teljesíteni bevetéseket, és ezzel megsokszorozni a bevetésen részt vett gépek kapacitását.

A koncepció már évek óta kering a világ nagy katonai gyártói körében és felbukkant az elmúlt években bemutatott ötödik-hatodik generációs harcigéptervek között, sőt, a francia–német FCAS mock-upja mellett a legutóbbi párizsi szalonon kiállították a hozzá tartozó UAV makettjét is.

(fotók, fantáziarajz: Boeing)

A Canberrában most bemutatott repülőképes változatot egy 35 tagú ausztrál cégcsoport, a Boeing vezetésével, kifejezetten az ausztrál légierő számára fejlesztette, amitől persze a nemzetközi piacokon is sikert várnak, és nyilván van perspektívája az amerikaiaknál is a rendszeresítésének.

A 11,7 méter hosszú, 3700 kilométer hatótávolságú szerkezet nagyrészt kompozit építésű, a 787-es utasszállítóhoz kifejlesztett technológiára alapozva, a szárny például mindössze két részből, egymáshoz illesztett felső és alsó felületből áll. A gépen cserélhető 2,6 méteres orr-rész hordozza a különböző feladatoknak megfelelő érzékelőket, felderítésre, elektronikus adatgyűjtésre, tehát a rendszer meglehetősen rugalmas, mert ezt az orrkúpot rövid idő alatt lehet cserélni.

A drónt egy pilóták vezette harci gépből, az ausztrálok esetében egy E/A-18G Growler hátsó üléséből irányíthatják, pontosabban, manuális irányítás nem szükséges, csak a feladatok kijelölése, parancsok kiadása, a drón mesterséges intelligenciája révén autonóm mód navigál és hajtja végre a feladatait. Egy Growlerrel akár 12(!) Loyal Wingman repülhet bevetésre.

Mivel a gépnek feladata megvédeni az olyan, a támadásoknak kiszolgáltatottabb gépeket, mint egy tanker, vagy az ausztrálok által is használt tengerészeti P-8A Poseidon, nyilván különféle fegyverek is tartoznak az UAV-hoz, amelyeket a drón a törzsében hordozhat. Erre utal a Boeing ama megjegyzése is, hogy a Loyal Wingman „vadászgép-szerű” repülési teljesítményt nyújt, vagyis képes manőverező légiharcra.

Ugyancsak fegyverek hordozása szükséges az ellenséges területek feletti bevetésekhez, csapásméréshez. A rendszer hatalmas előnye, hogy az ember nélküli szerkezetet olyan, erősen védett légterekbe is beküldhetik, ami amúgy hatalmas veszélyt jelent minden berepülő gépre nézve, de a drón elvesztése nem nagy áldozat, a légiszemélyzet életét nem kell kockáztatni. sőt, még a gép ára is mérsékelt.

A „Loyal Wingman” első példányát kettő követi hamarosan, és ezekkel a gépekkel hajtják végre a földi teszteket, majd még ebben az évben az első felszállásokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek