A legbiztonságosabb légitársaság megint és még mindig a Qantas

iho/repülés   ·   2021.01.06. 09:00
maxresdefault

A Wizz ismét bekerült a diszkont kategóriában az első tíz közé.

Nem kevesebb, mint 385 légicég monitorizálása nyomán alakult ki az új AirlineRatings-féle rangsor, ami abból a szempontból már sok éve nem változik, hogy az ausztrálok vezetik a listát. Kétségtelen, az önmagában is fantasztikus, hogy a világ legrégebben megszakítás nélkül működő légitársasága gépeivel a jet-korszakban egyetlen halálos balesetet sem történt – az nem igaz, hogy sosem zuhant le a Qantas egyetlen gépe sem, de az mind a dugattyús utasszállítókkal történt, az utolsó 1951-ben.

Volt egy 747-es túlfutása és egy A380-as hajtóműrobbanása, de személyi sérülés nélkül. Az utóbbi, 2010-es esettel portálunk is foglalkozott, és a történet lényege az volt, hogy a nagyon jól képzett, higgadtan tevékenykedő személyzet, a nem karbantartásra visszavezethető, gyári hibás alkatrész törése után, kézikönyvekben sem szereplő rendszerproblémákkal is sikeresen megküzdött.

Vagyis a biztonságosság egyik feltétele a vészhelyzeteket is tökéletesen kezelő pilóták sora.

(fotók: Qantas)

Ugyanakkor megint csak a Qantas példája jelzi, mit jelent ezen a listán a jó helyezés: a légitársaság az elmúlt hatvan évben tizenhat fontos repülésbiztonsági fejlesztésnek volt az első vagy második bevezetője, hangsúlyozza az AirlineRatings. A biztonságosság megítélésében az olyan evidens szempontok mellett, mint az incidensek száma, a hatósági és ipari szervezetek átvilágításainak eredményei, szerepel a flotta életkora is.

Ami a lista többi szereplőjét illeti: a Qantas mellett a Qatar, az Air New Zealand, a Singapore, az Emirates, az EVA és az Etihad szerepel, illetve az első európai légitársaság, amit említ a jelentés, a British. A húszas csapatban persze ott van többek közt a három amerikai óriás (United, American, Delta), a SAS, a Finnair, a Lufthansa és a KLM is.

Külön tízes listát állított össze a portál a diszkontokról, ezek közé az easyJet és a Ryanair mellett másodszor is bekerült a Wizz Air is.

(fotó: Wizz)

Utóbbi, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a társaság számára „továbbra is az utasok és a személyzet biztonsága a legfontosabb”, a besorolás „megerősíti, hogy milyen hatékony a légitársaság magas szintű és szigorú biztonsági stratégiája”.

A Wizz üzemelteti a világ egyik legfiatalabb, 137 keskenytörzsű Airbusból álló flottáját, amelynek átlagéletkora alig haladja meg az öt évet. A közleményben a cég vezérigazgató-helyettese, Diederik Pen hangsúlyosan nyilatkozik azokról a biztonsági intézkedésekről is, amelyeket a Wizz a járvány kapcsán bevezetett, kiemelve a magasan képzett kollégákat, „akikkel közösen értük el ezt a példaértékű eredményt ebben a kihívásokkal teli időszakban is”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek