A legfiatalabb BUFF ötvenéves!

iho/repülés   ·   2012.10.26. 19:00
cim

A gép őspéldánya még vadászgép-szerű pilótafülkével készült

Ötven éve, hogy a Boeing átadta az amerikai légierőnek az utolsóként legyártott B-52-esét. A cég közleménye szerint az 1962. október 26-án átadott gép a H-altípushoz tartozik, gyári száma 61-040, és a Minot légibázison kezdett szolgálatot, ugyanott, ahol ma is aktív állományban repül.

A 61-040-es 1962-ben kigördul Wichitában <br>(fotók: Boeing)

A cég 1952 és 1962 között összesen 744 B-52-est készített, nyolc változatban. A légierő ezek közül ma 76 H-t tart hadrendben, 74 a Minot és a Barksdale  támaszontokon, kettő pedig tesztrepülések anyagépeként az Edwardson szolgál. A H-altípus valamennyi gépét a kansasi Wichitában szerelték össze.

Barksdale volt a helyszíne idén tavasszal a bombázó első felszállása hatvanadik évfordulóján tartott ünnepségnek. Hivatalos neve Stratofortress, ami nagy bevetési magasságára utal, ugyanakkor volt időszak, amikor terepkövető radarja segítségével extrém kis magasságban is használták radarszint alatti behatolásokra. Beceneve BUFF, Big Ugly Fat Fellow, Nagy Ronda Dagadt Fickó, ma már valamennyi személyzete fiatalabb a gépeknél. A típus gyakorlatilag minden fontos konfliktus során részese volt a hadműveleteknek.

Ugyanaz a gép az Andersen légibázison, Guam szigetén: a legfiatalabb B-52-es több mint 25 ezer órát repült

A B-52-es majd hatvan éve alkotja az amerikai légierő stratégiai bombázó flottájának gerincét, a mostani technikai felmérések szerint a gépek üzemideje 2040 utánra is meghosszabbítható – hangzik a Boeing közleménye.

Kapcsolódó hírek