A Qatar az év légitársasága, a Lufthansa a legjobb európai

iho   ·   2017.06.21. 13:45
cim787

Csaknem húszmillió szavazat, százöt ország állampolgárainak megkérdezése nyomán, tavaly augusztustól idén májusig, 325 légitársaság teljesítményéről: nem az egyetlen nemzetközi légitársasági díj a Skytrax elismerése, de valószínű, hogy a legalaposabb utaselégedettségi felmérés nyomán osztják. (Az ATW év légitársasága verseny például erősebben díjazza a cégek gazdasági teljesítményét, biztonsági és technikai paramétereit.) A mostani átadásra természetesen a párizsi repülőszalon nyújtott alkalmat jó néhány kategóriában, de természetesen a legfontosabb a Világ Legjobb Légitársasága díj elnyerése.

Nos, a keddi ünnepségen ez a megtiszteltetés a Qatarnak jutott, ráadásul a díj alapítása óta negyedik alkalommal. Természetesen ezzel együtt ő a Közel-Kelet legjobb társasága, de első helyezett lett a világ legjobb business osztálya, illetve a világ legjobb első osztályú lounge-a listáján is.

A további sorrend: Singapore, ANA, Emirates, Cathay Pacific, EVA Air, Lufthansa, Etihad, Hainan. Érdekes egyébként visszaidézni a tavalyi eredményeket, amelyeket akkor Farnborough-ban tettek közzé: akkor az Emirates volt az első és a Qatar a második, utánuk következett a Singapore, a Cathay és az ANA, a Turkish akkor az előkelő hetedik helyen végzett, a Lufthansa „csak” a tizediken.

A Lufthansa most tehát a tavalyinál jobb helyezéssel Európa legjobb légitársasága lett, természetesen egyben Nyugat-Európa legjobb légitársasága, sőt, megkapta a legjobb vendéglátást, étkezést nyújtó első osztályú várónak járó díjat is: az pedig a cégcsoport dicsősége, hogy egyfelől a nyugat-európai cégek között az első helyre kapott jelölést a Swiss és az Austrian is, másfelől utóbbi munkatársait a legjobb szolgáltatásokat nyújtó európai légitársaság-személyzetnek járó díjjal jutalmazták.

A világ legjobb első osztályának kitüntetését az Etihad vehette át, mögött második az Emirates és harmadik megint a Lufthansa, a legjobb economy-osztállyal a Thai Airways büszkélkedhet, második ebben a kategóriában a Qatar, harmadik az Asiana.

Még két érdekes díjlista: a világ legjobb regionális légitársasága a Bangkok Airways, a második és a harmadik is ázsiai cég: a Hong Kong Airlines és a Cathay Dragon, utánuk következik az Alaska, a görög Aegean és a latin-amerikai Avianca. A világ legjobb low-cost társaságai közül az első az AirAsia, a második pedig az a Norwegian, amely egyben ötödik(!) egymást követő évben lett Európa legjobb diszkontja. A harmadik az amerikai JetBlue, majd ismét egy európai cég következik, az easy, innentől kezdve pedig amerikai, ázsiai és dél-amerikai társaságok uralják a listát: Virgin America, Jetstar, AirAsiaX, Azul, Southwest és Indigo.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek