A román kormány és a Marfă

MTI   ·   2013.07.24. 20:19
Elfogadta a román kormány szerdai ülésén a román államvasút teherszállító részlege, a CFR Marfă többségi részvénycsomagjának eladásáról szóló szerződést, amelyet leghamarabb szeptemberben írnak alá a beruházóval. Előbb a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanácsnak kell jóváhagynia a szerződést, amelyet ezt követően írnak alá a privatizáció nyerteseként kikiáltott Grupul Feroviar Roman (GFR) román magánvállalattal. A GFR-t június 20-án nyilvánították nyertesnek, a román cégnek 202 millió eurót kell kifizetnie a román állam számára a vasúti teherszállító vállalat részvényeinek 51 százalékáért.

Traian Băsescu államfő a múlt héten bírálta a kormányt, és kételyeit fejezte ki, hogy a GFR elég tőkeerős vállalat lenne ahhoz, hogy korszerűsítse a román állami teherszállító vasúti társaságot. A szerződést eddig egyebek között azért nem írták még alá, mert a GFR bankokkal tárgyal a vételár megfinanszírozásáról. Erről Gruia Stoica román üzletember, a GFR tulajdonosa nyilatkozott korábban.

A törvények szerint hatvan napon belül kell aláírni a szerződést, ha ez nem történik meg, akkor érvénytelenítik a privatizációt. A CFR Marfă magánosítása egyik lényeges feltétele volt annak, hogy Románia sikeresen lezárta június végén a Nemzetközi Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodást. Románia jelenleg újabb hitelszerződés megkötéséről tárgyal az IMF-fel.

Kapcsolódó hírek