A rutin hátrány vagy előny a fuvarozásban?

iho   ·   2022.08.22. 14:00
00_sofor

Hogy milyen közúton közlekedni? Attól függ, hogy hol! Magyarországon számtalanszor felér egy extrém sporttal. A rutin, a gyakorlat, a tapasztalat aranyat érhet és messzire száműzheti a rázós helyzeteket. Viszont néha előfordulnak kivételek, amikor a rutinosság nem biztos, hogy annyira evidensen pozitív.

A közutak meglepetéseket is tartogathatnak?

Igen, tartogatnak is! Esélytelen tényleg rájuk felkészülni, de nem is kell. Ugyanis a túlzott rutin egyet jelentethet a figyelem lankadásával. Na és ez az, ami hivatásos fuvarozóként több mint kockázatos, veszélyes fordulat. Ha a koncentráció alább hagy, ha úgy tűnik az adott útszakasz túlontúl jól ismert, akkor így a váratlan helyzetek olyan meglepetésekké alakulhatnak, amik finoman szólva sem túlzottan előnyösek.

Ellenben, ha a gyakorlottság az éberség fokozójává vált, azaz nem a megszokás, az unottság, hanem a fókusz az, ami irányítja a mozdulatokat, akkor minden rendben. Akik a sofőr állás elhivatottjai azt állítják, hogy ez a hosszú, gondtalan és örömteli munkavégzés titka, amikor a sablonosság, a szürkeség, magyarul az unalom nem juthat szóhoz. Így ugyanaz az útvonal, ami akár minden héten, vagy minden hónapban, sőt minden áldott nap ismétlődik, nem kell, hogy a megszokottság ködébe burkolózzon. A sikernek ez az egyik kulcsa a „nagy öregek” elmondásai alapján. Na és vajon mi a másik?

Nem árulunk el vélhetően túl nagy újdonságot, ha azt mondjuk, hogy a türelem. A közúti közlekedésnek ez egy olyan fűszerévé válhat, amivel a legsótlanabb helyzetek is „megízesíthetőek”. Amikor valaki hajt, türelmetlen, akkor hajlamos olyan szituációkba is belemenni, amikről egyébként nyilvánvalóan látszik, hogy kockázatosak, veszélyesek. Viszont a hév, a lendület elaltatja a biztonsági rendszert, amivel egyébként mindenki rendelkezik. A balesetek nagy része ezért következik be. Vagyis mit jelent ez? Azt, hogy a legtöbb fennakadás egy az egyben elkerülhető lenne egy kis türelemmel. Azért ez nem akármilyen következtetés igaz?

Miből fakad a magabiztosság?

Végül, hogy egy kicsit tovább árnyaljuk a rutinosság kérdését: a félelem sohasem jó tanácsadó, mert olyan gátakat vet az emberben, amik szó szerint megakadályozzák a gördülékeny előre haladást. Ellenben a gyakorlat biztosítékká válhat, olyan alappá, amire a jövőbeni munkavállalások is támaszkodhatnak.

Aki pedig még kezdő szintén rátalálhat arra a lehetőségre, ami számára a legkedvezőbb. A www.soforallasok.com oldalon ellenőrzött körülmények között találkozhatnak egymással a munkaadók és a munkavállalók. A kontrollált közeg bizalmi légkörként is értelmezhető, ahol a kétségeknek helyük nincsen. Kezdőként az a fajta mentalitás mindenkor támaszként szolgálhat, hogy milyen újdonságokat hozhat a mai nap? Ez a típusú kíváncsiság megbízható társsá léphet elő még azokon a hétköznapokon is, amik látszólag nem indulnak a legfényesebben. Idővel pedig a megszerzett tudásnak köszönhetően az esetlegesen felmerülő bizonytalanságok is könnyedén száműzhetőek. A közúti közlekedés ilyen módon teherből, vagy kihívásból, érdekes felfedezéssé alakulhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek