A világ legjobb társasága a Qatar, a low-costok közül a Southwest

iho/repülés   ·   2021.07.21. 12:00
Pic 06 Qatar Airways’ Boeing 777-300ER

A járványra való reagálás épp olyan fontos szempont volt, mint a biztonság és az utaskiszolgálás.

Covid ide vagy oda, idén is megszületnek a rangsorok, a világ legjobb légitársaságainak listái. Azért természetesen a járvány is belejátszik a sorrendbe.

Az AirlineRatings vezette légiközlekedési újságírócsapat a hagyományos légitársaságok közül első helyre szavazta a Qatart, amely ugyanis nem csak azért nyerte el a legjobb címét, mert hagyományosan kiváló az utaskiszolgálása és sorra vezet be újdonságokat a fedélzeteken, hanem mert különösen keményen elkötelezettje volt annak, hogy a járvány ellenére teljes erővel folytassa működését. A Qatar volt az első, amely teljesítette az IATA biztonsági auditját, ugyancsak első volt a járványbiztonsági követelmények teljesítésében és az egyik első volt, amely bevezette a Covid utazási igazolványt.

Ugyancsak kiemelt helyen szerepel a listán az Air New Zealand, a harmadik Singapore Airlines egyben elnyerte a legjobb első osztályért járó díjat. A Qantas negyedik helyét kimagasló biztonsági mutatóinak köszönheti, valamint annak, hogy a járvány okozta rendkívüli nehézségek ellenére igen jó pénzügyi teljesítményt nyújtott. Ugyancsak az ausztrálok kaptak díjat a legjobb belföldi szolgáltatásért. Az Emirates az ötödik, köszönhetően a nemrég bevezetett prémium-economy osztályának.

Az élvonalhoz tartozik még a Cathay Pacific, a Virgin Atlantic. A United a technológiai újítások iránti odaadásával emelkedik ki a csapatból, az indoklás a szuperszonikus és az elektromos meghajtású gépek lekötését említi. Az európai cégek közül a British, a Lufthansa, a Finnair és a KLM került a legjobbak közé.

Külön elbírálás alá estek a low cost légitársaságok, a listavezető ebben a kategóriában az amerikai Southwest, amely beindította „a diszkont forradalmat 1970-ben”, a Jet Blue azért került a kitüntetett körbe, mert újradefiniálta a low-cost terméket.

Európában az Easyjet és a Ryanair, Ázsiában a Jetstar és a Scoot, valamint Amerikában még a Frontier, a Volaris és a Westjet teljesítményét emelték ki a bírálók. Mindegyikük teljesítette az IATA auditját, és mindegyik kitűnő biztonsági adatokat tudott felmutatni, írja értékelésében az AirlineRatings.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek