Aarhus: mellékvonalakból városi vasút

iho/vasút   ·   2018.07.18. 20:00
aarhus_stadtbahn_dania_kislid

Aarhus megirigyelte a Dél-Alföldön zajló fejlesztéseket, és hatalmas lépéseket tesz, hogy beérhesse Hódmezővásárhelyt. Az új Tramtrain első, tíz kilométeres vonala a háromszázezres városban a főpályaudvar és Skejby között 2017 decemberében nyílt meg, de már küszöbön áll további vonalak átadása is. Az Aarhus Letbane egyelőre próbameneteket tesz a Grenaa felé vezető új vonalon, 2018 végi tervezett átadással, Odda felé pedig ezek is lezárultak, a vonalszakasz ezen a nyáron megnyílik.

A vonalakat figyelemreméltó közlekedésépítészet is kíséri: elvégre Dániában vagyunk!

Majdnem két évig szünetelt a forgalom a két, egykor dízel-motorvonatok által kiszolgált vonalon, ezalatt kiépült a felsővezeték, biztosítóberendezést telepítettek, sűrítették a megállóhelyek számát és peronokat építettek. A sikerrel záruló tesztek esetén a dán közlekedési, építési és lakásfelügyelet (TBBST) megadja a használatbavételi engedélyt is.

Az Østbanetorvet és Grenaa, valamint a Lisbjerg és Lystrup között e héten kezdődő próbamenetek során az űrszelvényt és a peron-jármű-távolságot vizsgálják elsősorban. A tesztekhez a harminckilenc méter hosszú, Tango-típusú Tramtrain-szerelvényeket használják. A Tango százas tempóra is gyorsíthat, a Stadler tizennégy Variobahn-típust és tizenkét Tango-típusú Tramtraint szállított Aarhusnak.

A hálózat tovább bővül: az Aarhus Letbane a városi tanács májusi döntése alapján a kiépítés kettes fázisába léphet, megkezdődhet a további tervezés. A következő fázis három részprojektből áll össze: egy Aarhus Ø-be vezető vonalból, egy Aarhus C és Braband közötti vonalszakaszból és egy Lisbjergskolen és Hinnerup között építendő új vonalból. Ha minden jól megy, ezzel Aarhus végül a maga javára döntheti el a Hódmezővásárhellyel fennálló nagyon szoros versenyt. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a dán város Tramtrain-fejlesztésben lelépte a legnagyobb területű magyarországi települést, azért még nem dőlt el semmi, lehetnek itt még csodák, figyeljünk!

Tramtrain Aarhusban, kékkel a most tesztelés alatt álló vonal

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek